![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak zrobic automatyczna segregacje danych z sqla?Chodzi mi o cos takiego ze sprawdza ze jest np. 30 wpisów a jak mam ustawione np. 5 na strone to on jakos przelicza i pokazuje to na 6 stronach
Moj skrypt: Wyswietl.php
polaczenie.php
Ten post edytował wozniak 22.02.2005, 01:22:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co w tym trudnego ?
Olbiczasz ile rekodow masz w bazie - dzilisz przez ilosc wpisow ktore chcesz miec na stronie, genrujesz link doi poszczegolnych stron i modyfikujesz LIMIT zapytania wedle numeru strony. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak ale ja chce zeby to sie działo automatycznie.Bo te wpsiy beda caly czas dodawane.To ja bym musial cały czas je liczyc i dzielic;(
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co podałem to jest zarys algorytmu - niczego nie musiz dzielić ręcznie. Napisz coś sam - jak napiszesz to pomoge zrobić aby działo, jak należy.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Wyskakuje mi napis "Nie wybrano żadnej bazy danych"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to teraz to już masz problem w pliku polaczenie.php ... może wywołaj funckje connection()
![]() a tak btw. po co 2 razy includujesz plik konfiguracja.php raz tutaj w kodzie a raz w polaczenie.php -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wyskakuje mi napis "Nie wybrano żadnej bazy danych" mysql_select_db() A co do obliczania na ile stron ma się wyświetlić: ceil() Dzielisz liczbę na x równych części i używasz ceil() żeby zaokrąglił w górę Ten post edytował Vertical 22.02.2005, 11:25:11 |
|
|
![]()
|
|
Jak dałem samo to:
To działa A jak dałem wszystko: To juz nie działa:( |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował Kuziu 22.02.2005, 11:47:12 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie teraz działa!!Miałbys kiedys czas opisac mi jakos krotko jak to wszystko zrobiłes?
|
|
|
![]()
|
|
Kolejne linie:
4 - Ustawiamy zmienną która wyznacz ilość informacji na 1 podstronie 6 - Zapytanie liczące ilość wpisów w tabeli bazy danych i zwracające ją pod aliasem 'ilosc' (COUNT(id) AS ilosc) 9 - Ustawia zmienna $ilosc, która oznacza ilość wpisów w tabeli. 11- Jeżeli w adresie strony jest ustawiona zamienna page to $page równa się tej wartośći jeżeli nie jest podane to ustawia jakos stronę numer 1. 12- strona = strona - 1 (żeby wyliczyć dla strony numer 1 wyszukiwanie z bazy od zera) 14- od którego wpisu w tabeli ma wyciągać dane = która strona * ilość na 1 stronie 16- Zapytanie do bazy danych z uwzględnieniem LIMIT w którym wykorzystujemy wyliczoną przed chwilą wartość $from ... oraz $perPage oznaczająca ile informacji wyciągnąć z bazy danych Dalej to juz tylko wyświetlanie 25-28 pokazuje numery stron w pętli iloscWszystkich/iloscNaStrone ... dzieki temu wiemy ile jest podstron. To wszystko -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie za opis i skrypt.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:30 |