![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W związku z tym, że pojawiają się coraz wymyślniejsze sygnatury na forum informujemy że aby móc używać sygnatury obrazkowej: musi ona posiadac przezroczyste tlo i byc zgodna z designem forum
Obecnie z tego co wiemy z systemów sygnatur kryteria te spełnia tylko signer.idn.net.pl Inne sygnatury obrazkowe nie sa w tym momencie dozwolone chyba ze nie odbiegaja od designu forum (jezeli tak jest, to prosze o PW do mnie z informacja o serwisie udostepniajacym takie sygnatury). -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(seaquest @ 2005-02-21 21:41:27) W związku z tym, że pojawiają się coraz wymyślniejsze sygnatury na forum informujemy że aby móc używać sygnatury obrazkowej: musi ona posiadac przezroczyste tlo i byc zgodna z designem forum Problem z przezroczystym tłem jest taki, że większość ludzi używa IE. A ten nie obsługuje kanału alpha i zamiast niego wstawia jakieś tło, róznie bywa czasem niebieskie czasem pomarańczowe a z reguły szare. Czyli w praktyce każdy kto użyje jakiejkolwiej innej przeglądarki niż Internet Explorer będzie widział co ma widzieć a IEowiec zobaczy różowy kolor tła zamias przezroczystości co się ma nijak z desingiem strony ![]() -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
To trochę tak jakby mówić ze użytkownicy przeglądarkę tekstowych (lynx) nie będą widzieć, co pisze na rysunku. IE niestety już od x lat nie wydało porządnej poprawki, która dostosują ta przeglądarka, do jakich kolwiek standardów poza tymi narzucanymi przez MS.
To niestety ( ;-) ) nie nasza wina. Jednak jak jakąś sygnaturka wyjątkowo przeszkadza w przeglądaniu forum to proszę o i po prostu poproszę autora sygnaturki, aby cos z tym zrobił (ewentualnie usunę sygnaturkę). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posty na tym forum maja tylko dwa kolory tla -- dosyc zblizone do siebie -- wiec jak nie chcesz robic przezroczystego tla to ustaw jako tlo jeden z kolorow, lub kolor miedzy nimi (#EFEEEC).
Ten post edytował dr_bonzo 22.02.2005, 10:25:50 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może poprostu wyłączyć sygnatury? I tak użytkownicy nic sensownego (najczęściej) tam nie piszą
![]() ![]() ps. Czy mi się wydaje, czy (n)IE obsługuje GIF'y i ich przezroczystość Ten post edytował Tiraeth 22.02.2005, 11:05:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I tak użytkownicy nic sensownego (najczęściej) tam nie piszą Piszą. Na przykład informacje o warsztacie. Zapobiega to dodatkowemu spamowi na forum ("a na jakim systemie pracujesz?", "a jakiego Apache używasz?"). Ten post edytował Vertical 22.02.2005, 12:00:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Vertical @ 2005-02-22 11:58:00) Zapobiega to dodatkowemu spamowi na forum ("a na jakim systemie pracujesz?", "a jakiego Apache używasz?"). "A co myślą o Tobie kumple?" ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pisza tam nic sensownego bo nie musza -- od tego jest tresc posta.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym macie problem z tym przezroczystym tlem? IE nie obsluguje kanalu alpha tylko w plikach PNG 24bit.
Ale nie ma zadnego problemu z przezroczystoscia w plikach GIF lub PNG-8bit. Bo tak naprawde w tych formatach nie ma przezroczystego koloru. Podczas zapisu obrazka do GIF lub PNG-8bit wybierany jest jeden kolor, ktory bedzie pozniej traktowany jako niewidoczny. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie o sygnatury (chyba nie oddala się za bardzo od tematu?? jeśli tak, sorki): jaka czcionka zastosowana jest w tych sygnaturkach??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Verdana? czy mi się tylko tak wydaję :roll2:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("hwao") To trochę tak jakby mówić ze użytkownicy przeglądarkę tekstowych (lynx) nie będą widzieć, co pisze na rysunku. Ja tak nie powiedziałem ![]() Cytat("yavaho") W czym macie problem z tym przezroczystym tlem? IE nie obsluguje kanalu alpha tylko w plikach PNG 24bit. Ale nie ma zadnego problemu z przezroczystoscia w plikach GIF No właśnie z GIF-ami jest problem chodzi o algorytm do kompresji, ale nie będę się wypowiadał bo nie pamiętam czy dotyczy on wykorzystywania ich nie pobierając za to opłaty (czyli w sygnaturze) -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IDNSigner korzysta ze standardowej czcionki dostępnej w php o identyfikatorze "4".
PNG jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem - by korzystać z GIFów trzeba posiadać GD w wersji 1 a ja mam na serwerze zainstalowane znacznie wydajniejsze GD 2... Poza tym u mnie (Win2k IE6) nie ma problemu z przeźroczystością sygnaturek generowanych przez IDNSigner. Osoby zainteresowane sygnaturkami zapraszam tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21023 By uniknąć postów nie dotyczących tematu - zamykam. Ewentualne uwagi proszę pisać na PW. -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.07.2025 - 05:29 |