![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam zamiar zrobić dośc dużą stronę. Chciałbym przechowywać uprawnienia użytkowników w ciasteczkach ale nie wiem czy sa one wystraczające bezpieczne. Czy istnieje możliwośc aby ktoś upierdliwy stworzył/edytował na swoim kompie cookie, które by mu wtedy dawały okreslone uprawnienia na stronie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To są pliki txt, także każdy może w nich grzebać.
Lepiej przechowywać takie dane w sesjiach, po stronie serwera. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
User moze (w Operze prosciutko) edytowac cookiesy. Uprawnienia NIE MOGA byc przechowywane u usera tylko u ciebie (na twoim serwerze).
User loguje sie na twojej stronie -- czyli posiada jakies konto -- do tego konta sa przyporzadkowane uprawnienia i tyle. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak, ale chciałbym aby dane były w cookies ponieważ chcem zrobic taką opcję jak'loguj automatycznie'. I teraz nie wiem jak to zrobić, bo nawet jeżeli dam w ciasteczkach samo id usera, to i tak ktos kto będzie chciał uprzykrzyc życie włascicielowi strone wyedytuje w cookies swoje id na id admina. Możecie mi w tym cos poradzić ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może dodaj do cookies poza ID także zahashowane hasło funkcją np. md5().
Dzięki temu nikt nie wyedytuje jednocześnie ID oraz HASŁA w dodatku zahashowanego. I przy każdej akcji na stronie ... sprawdzaj czy zahashowane hasło z cookies zgadza się z zahashowanym z bazy danych. Ten post edytował Kuziu 22.02.2005, 01:49:38 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Czyli żeby przedstawić ci to w praktyce
Gdzie przyjmiemy że funkcja "sprawdz_login" sprawdza czy jest poprawne hasło do logina a formularz_logowania wyświetla odpowiedni do zalogowania sie formularz a pobierz_uprawnienia jak można wywnioskować poprstu je pobiera ^^ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm ja bym w ciastku trzymał login i md5( $login . md5( $password ) ).
-------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cytat(Yarecki @ 2005-02-22 14:35:17) Hmm ja bym w ciastku trzymał login i md5( $login . md5( $password ) ). Toteż jest to logiczne, tu niema samego logowanie tylko juz pobieranie hasla ktore jest zakodowane w md5 ^^ UPDATE Jak bedziesz mial login w md5 to jak kogos zalogujesz ^^ ? Ten post edytował Puciek 22.02.2005, 15:12:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2005-02-22 16:11:49) UPDATE Jak bedziesz mial login w md5 to jak kogos zalogujesz ^^ ? moze mniej wiecej takie zapytanie bedziesz wysylal do bazy danych?
- jezeli takie zapytanie zwroci wiersze to znaczy ze uzytkownik istnieje... |
|
|
![]()
|
|
hmm
albo zle rozumuije albo on bedzie wtedy w bazie przechowywal uzytkownikow w md5, dobrze rozumuje ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2005-02-22 16:24:08) hmm albo zle rozumuije albo on bedzie wtedy w bazie przechowywal uzytkownikow w md5, dobrze rozumuje ? ech to... ja namieszalem... myslalem o zapytaniu tego typu:
gdzie '0db2af75179fb9dbe097af182d442a4a' - zhaszowany login pobrany z ciastka sorry... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobno najstarsi górale używają do tego... sesji
![]() Jakie to ma znaczenie, czy login/hasło są zaszyfrowane, jeżeli muszę tylko zesniffować cookie i wysłać do serwera? Chociaż dochodzimy tutaj do SSL, bez którego nie ma mowy o bezpieczeństwie. Login/hasło w cookie są również niebezpieczne z dwóch innych powodów - nawet zaszyfrowane md5 są do złamania; md5 to już przestarzały algorytm - na komputerze zostaje cookie z wszystkimi danymi potrzebnymi do włamania się na konto danego usera |
|
|
![]()
|
|
Cytat(hawk @ 2005-02-22 16:32:50) Podobno najstarsi górale używają do tego... sesji ![]() Login/hasło w cookie są również niebezpieczne z dwóch innych powodów - nawet zaszyfrowane md5 są do złamania; md5 to już przestarzały algorytm - na komputerze zostaje cookie z wszystkimi danymi potrzebnymi do włamania się na konto danego usera Wystarczy kilka dni bruteforca na silnej maszynce i po rpoblemie, ale to już inna para kaloszy. W pelni zgadzam sie co do sesji ale wtedy musialbys logowac na podstawie IP a nie zachowanego cookie ^^ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm może mi ktos powiedziec jak zakodowac text w md5 i potem odkodowac (wiem, len jestem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakodowanie:
md5 to hash - nie odkodujesz tego a bezpieczeństwo z "loguj automatycznie" + "cookies" -> nie istnieje ale pomysl o SSL -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
To jak mama sprawdzic czy uzytkownik wpisal dobre haslo jeżeli jego hasło jest zakodowane a ja nie moge tego odkodować ? ;E
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz kodując hasło które podał i wersję zakodowaną porównać z zakodowanym z bazy danych
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Nievinny @ 2005-02-22 18:38:41) Sprawdzasz kodując hasło które podał i wersję zakodowaną porównać z zakodowanym z bazy danych to jak uzytkownik bedzie mógł się logowac swoim hasłem jeżeli będzie ono zakodowane ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Puciek @ 2005-02-22 15:11:49) Cytat(Yarecki @ 2005-02-22 14:35:17) Hmm ja bym w ciastku trzymał login i md5( $login . md5( $password ) ). Toteż jest to logiczne, tu niema samego logowanie tylko juz pobieranie hasla ktore jest zakodowane w md5 ^^ UPDATE Jak bedziesz mial login w md5 to jak kogos zalogujesz ^^ ? Chodziło mi o to, że w bazie login jest normalnie zapisany, a hasło zahaszowane. W ciastku natomiast trzymać tylko login i hash [loginu + hasła] z bazy, lub sam hash [loginu + hasło] z bazy. W taki sposób można jednoznacznie określić użytkownika, nie podając mu konkretnych danych. Utrudnia to też _trochę_ brute force bo trzeba najpierw rozgryżć ten zlepek [login + haslo] i dopiero wtedy można rozgryzać hasło. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(MOniToR @ 2005-02-22 19:20:37) to jak uzytkownik bedzie mógł się logowac swoim hasłem jeżeli będzie ono zakodowane ? w bazie trzymasz w tabeli: Kod id login haslo 1 admin hash 2 user hash w skrócie: w bazie danych zapisujesz hasla juz zahashowane przez md5. User logując się wysyła przez formularz do skryptu: -> $login -> $haslo skrypt przerabia haslo na hash w md5 $hashHaslo = md5($haslo) budujesz zapytanie sql select * from login where login = $login and haslo = $hashHaslo; ... -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 06:37 |