![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: stąd :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem sobie apache+mysql+php oraz phpmyadmin (wszystko według opisu na http://php.pl/index.php/phppl/content/view/full/189)
ale niestety gdy próbuję uuchomić phpmyadmin, na ekranie wyskakuje taki komunikat: Cytat phpMyAdmin próbował połączyć się z serwerem MySQL, a serwer odrzucił połączenie. Powinieneś sprawdzić nazwę hosta, nazwę użytkownika i hasło w pliku config.inc.php i upewnić się, że odpowiadają one informacjom danym przez administratora serwera MySQL. a pod spodem w czerwonej ramce: Cytat #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) Co mam z tym zrobić? W pliku "config.inc.php" jest wszystko tak pomieszane, że nie idzie się połapać. Dodam jeszcze tylko, że po zainstalowaniu mySQL-a uruchomił się kreator konfiguracji, kazał podać hasło roota - podałem narazie "123456". Nie wiem czy to hasło trzeba podawać, czy co? Może mi ktoś to wszystko wyjaśnić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
hm.. A masz wogóle uruchomioną bazę danych ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro jest access denied to ma
![]() A co do phpMyAdmin'a to ustaw w konfigu auth_type na cookie, lub http. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: stąd :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w którym configu?
I dlaczego akurat tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat kazał podać hasło roota - podałem narazie "123456" ...skoro podałeś hasło dla roota, to musisz je też ustawić w phpMyAdmin, bo na razie jest "(using password: NO)" |
|
|
![]()
|
|
Ale gdzie mam to ustawić?
I o którym configu była mowa, bo jest ich przecież kilka? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj dokładnie błąd, który zwrócił Ci phpMyAdmin
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli twoj serwer nie jest widoczny z zewnatrz
plik config.inc.php
po tej operacji bedziesz musial jednak zalozyc konto uzytkownika z haslem na ktore bedziesz sie logowal wchodzac w panel uprawnienia w phpMyAdminie reszte uzytkownikow ja zawsze wyrzucam no i w config.inc.php bedziesz musial ustawic znow
jezeli twoj serwer jest widoczny z zewnatrz proponuje ustawic 'auth_type' na cookie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W config.inc.php jest kilka linii gdzie musisz wpisać login i hasło:
...po tym "$i++" znowu będą takie same linie:
...i w nie także trzeba wpisać login i hasło Ten post edytował Vertical 22.02.2005, 12:26:28 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc, ale i tak coś nie działa.
W dwóch miejscach, które wskazaliście wpisałem tak:
ale wywala mi taki błąd: Cytat #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client Co mam z tym teraz zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Ściągnij Connector/Net 1.0
...albo ustaw hasło ręcznie w konsoli MySQL: Kod SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('nowe_haslo'); Powinno zadziałać PS. Było na forum jakiś miesiąc temu, nawet jest na drugiej stronie forum MySQL Ten post edytował Vertical 7.03.2005, 17:56:13 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
mam ten sam problem i za diabla nie moge sobie z nim poradzic probowalem juz wszystkich sztuczek i dalej nie moge zalogowac sie z innego kompa do phpMyAdmin - ciagle brak dostepu mimo ze wszystko poustawialem tak jak opisujecie (i probowalem roznych kombinacji) jak sie uruchamia i do czego sluzy ten Connetor/Net 1.0 ? pozdr emo |
|
|
![]()
|
|
Ok, hasło mi zmienia, z tym jest wszystko w pożądku, ale dlaczego zwraca mi komunikat, który mówi o tym że mam zaktualizować klienta MySQL?
Cytat #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie mam ten sam problem.. :/
Znalazlem na google coś takiego: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/old-client.html Hmm.. no wyglada na to ze chodzi tutaj o zbyt stara wersje libmysql (jesli chodzi o RPM'y) albo poprostu za stare biblioteki klienta - zreszta to samo jest napisane w bledzie. Tak wiec trzeba sciagac nowsza wersje albo skompilowac klienta z nowszymi bibliotekami. Ten post edytował gildor 27.03.2005, 17:10:56 |
|
|
![]()
|
|
Mam inny problem. phpmyadmin ciągle szwankuje, a to nie da się dodać tabeli do bazy, a to w ogóle nie wyświetla jakichś funkcji, niektóre elementy programu się nie wyświetlają a po ponownym kliknięciu na link pojawiają się z powrotem. Zainstalowałem najnowsze wersje php i phpmyadmin, ale nadal jest to samo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: 3miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, że znalazłem ten wątek :roll2: gdyż chciałem zakładać nowy temat
![]() Poniższy problem: Cytat #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client Można rozwiązać poprzez: Cytat SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('nowe_haslo'); I wszystko ładnie śmiga ![]() pozdrawiam -------------------- ..:: człowiek roślina, myśl konająca ::..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 20:42 |