![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy istnieje mozliwosc zmiany kolejnosci pol w bazie MySQL ? Mam prosty guestbook - pierwsze pole to ID wpisu, potem imie, email, ..., a na koncu data. Chcialbym zeby data znajdowala sie zaraz po ID, czyli zeby byla drugim polem w bazie, a nie ostatnim. Czy da sie to ustawic z poziomu phpMyAdmina ? Czy to w ogole jest mozliwe ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystaczy troche pomyśleć... phpMyAdmin pokazuje ładnie jak dodawać pole na określonej pozycji... Wystarczy zajżeć do manuala MySQL i zobaczyć składnie ALTER TABLE i już gotowe:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(crashu @ 2005-02-20 13:14:12) Wystaczy troche pomyśleć... Tez sadzilem, ze wystarczy pomyslec, ale wydaje mi sie ze cos jeszcze trzeba wiedziec, bo nie idzie: zapytanie SQL:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No znów wystarczy pomyśleć
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(crashu @ 2005-02-20 13:42:10) W Twoim zapytaniu widzę pole date a sam pisałeś, że masz data. Nie, zle wczesniej napisalem, mam date. Co jeszcze moze byc powodem wystapienia takiego bledu, bo wszystko wydaje sie tu byc poprawnie napisane.. |
|
|
![]()
|
|
Wygląda poprawnie, ale mam dwie możliwości wystąpienia błędu:
1. Zła nazwa pola: może ID a nie id? 2. Nie pozwala na używania słowa kluczowego SQL jako nazwę pola (tzn. date) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(crashu @ 2005-02-20 17:23:33) Wygląda poprawnie, ale mam dwie możliwości wystąpienia błędu: 1. Zła nazwa pola: może ID a nie id? 2. Nie pozwala na używania słowa kluczowego SQL jako nazwę pola (tzn. date) 1. MySQL jest case insensitive. 2. Możliwe. 3. Brak ; na końcu zapytania ? Długo nie używałem phpMyAdmin, ale chyba trzeba było dawać ; na końcu. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Yarecki) 3. Brak ; na końcu zapytania ? Długo nie używałem phpMyAdmin, ale chyba trzeba było dawać ; na końcu. Nie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
";" dodaje się tylko wtedy kiedy pracuje się pod konsolą, z poziomu php automatycznie jest dodawany ";" na końcu
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Vertical @ 2005-02-20 19:57:13) ";" dodaje się tylko wtedy kiedy pracuje się pod konsolą, z poziomu php automatycznie jest dodawany ";" na końcu Tutaj koleżka w komentarzu na dole pisze o szybszym spsobie niz ta gmatwanina, ktora opisana jest wyzej. Niestety musialem postapic tak jak to opisane w tym rozdziale, bo to co zapodane w komentarzu po prostu u mnie nie dziala, a to jest wlasnie to o czym piszesz Crashu. Czy to mozliwe ze to wersja MySQL ma tutaj znaczenie ? Jesli chodzi o nazwe pola, to dodalem pole 'aaa' i tez chcialem nim pomanewrowac, ale niestety, przesuwac sie nie da... Jakies sugestie ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:45 |