![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W koncu... Zainstalowalowalem slackware, co juz samo bylo wyczynem. Potem usunalem apache i php (4). No i co... Sciagam php 5.0.0 i apache 1.3. Najpierw chcialem zainstalowac jako modul, ale sie nie dalo... potem doszlem zreszta, ze to nie jest dobry pomysl (brak lini polecen!!). No i co, configure robilem chyba ze 7 razy zanim poszlo. Potem jeszcze musialem zmienic systemowe biblioteki xml'a, bo nie dzialalo z nimi. Po okolo 4 kompilacjach poszlo. Ale teraz po ok.2,5h mam juz php 5.0.0 dev!!!!!!!!!!!!
Czuje sie jak male dziecko, co ma nowy samochodzik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w takim razie - szalej - testuj i mow czy oplaca sie juz teraz przesiadac na wersje 5.0.0 czy ma jakies niedociagniecia i czy jeszcze poczekac na nastepna wersje
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php 5.0 ?!
Przeciez dopiero co wyszlo 4.3.2 RC2 :? Cos mi sie nie chce wierzyc. Ale jezeli to prawda to ciekaw jestem czy zaimplementowali wielowatkowosc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
wersja Dev jest już dostępna od kilku miesięcy. Zawieta jednak jeszcze wiele błędów, oraz (ponoć) wiele "spowalniaczy" które zostaną usunięte w wersji finalnej.
Cóż - pozostaje nam tylko czekać. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogl by ktos podac link do tego co ma byc w nowej wersji ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
http://webcity.pl/recenzje.php/t/6 (źródło nie od końca pewne, ale po polsku)
A sprawdzone informacje? Zend górą: - wszystko na temat nowego podejscia do obiektowości: http://zend.com/engine2/ZendEngine-2.0.pdf i http://zend.com/images/press/Feb_2003-4_Zeev_PHP5.pdf A wszystko tak naprawdę jest tu: http://zend.com/zend/future.php -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php 5.0 mialem juz z 1.5 miech tamu i... wiekszosc skryptow nie dzialala... dlatego szybko wrocilem do php 4.2.1 :wink:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie stalem sie posiadaczem php Version 5.0.0-dev
![]() ![]() Jak wyglada sprawa klas w nowym php ? Czy sa takie jak w Javie czy C++ czy znowu troche je okroili ? [update]: zapomnialem, ze na gorze juz mam link ![]() |
|
|
![]()
|
|
Czy udało Wam sie przeprowadzic jakieś testy dotyczące wydajnośći i prędkości tej wersji php? Z wstępnych informacji wynikało, że jast jeszcze bardzo ograniczona. Czy to juz sie zmieniło?
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
a co masz na myśli mówiąc jak w c/javie? Możesz teraz definować klasy abstrakcyjne, metody i właściwości prywatne, publiczne oraz chronione. Są dostępne nowe dwie specjalne metody, których działanie można poznać po nazwie __construct oraz __destruct, które są wywoływane nawet podczas robienia new class; a nie new class();. Takie są moje doświadczenia. Uważam, że teraz jest naprawnie fajnie.
Jest taki artykuł, w którym jednak zauważyłem pare błędów, może s powodu starszej wersji piszącego. Tutaj najważnejsze: Przy definiowaniu klasy abstrakcyjnej trzeba zdefiniować klase w ten sposób[php:1:ccfa0c5c63]<?php abstract class klasa{ private abstract function abstr(); } ?>[/php:1:ccfa0c5c63]W artukule nie pisze, że trzeba zdefinować klase jako abstrakcyjną, a tylko umieścić w środku klasy metodę abstrakcyjną! Tutaj taki mój dodatek, zamiast nadpisywać metodę w podklasie zmieniłem jej typ na private! Teraz dalej. Autor pisze, że w php4 trzeba było używać eval do wywoływania funckji, ale to nie prawda. Można zrobić tak:[php:1:ccfa0c5c63]<?php $funckja='print'; $funkcja('nie trzeba eval'a'); ?>[/php:1:ccfa0c5c63]To takie moje najważniejsze spostrzeżenia. DeyV: Ja jeszcze jak na razie nie testowałem wydajności, a głównie właśnie klasy i możliwości. |
|
|
![]()
|
|
mam takie pytanko. Kto z nowo przybyłych używaczy php5, zaglądał do plików NEWS w katalogu głównym oraz do podkatalogów katalogu tests w katalogu głównym. Sam sie przyznam, że aż tylu nowości się nie spodziewałem!
|
|
|
![]()
|
|
choroba - w mojej dystrybucji nie ma folderu test. Trzeba kombinaować inaczej. Choć plik news.txt est oszałamiający.
A teraz inne pytanie. Czy może wiecie, czy możliwe bedziepostawienie 2 różnych wersji php na serwerze, na zasadzie rozpoznawania rozszerzeń (np. *.php i *.php5) ? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Znalazlem ciekawy artykul o klasach w PHP5: http://www.phpbuilder.com/columns/argerich...411.php3?page=1
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:01 |