![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
![]() mam cos takiego:
jak teraz zrobic zeby ten tekst wyswietlal sie na 20 podstronach ? wiem ze najprosciej byloby wstawic tylko ten kod <? echo "$komunikat"; ?> na kazdej z 20 podstron ale zmienna $komunikat bedzie czesto zmieniana przeze mnie i zmienianie jej na kazdej podstronie byloby czasochlonne i meczace czy mozna w jakis sposob importowac ta zmienna do innych podstron ![]() pozdrawiam Ten post edytował AlojzyDziwny 19.02.2005, 22:37:09 -------------------- Nic tak nie odpręża jak trafienie do dziurki :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Możesz zrobić tak, że utworzyć zmienna $komunikat w pliku i następnie ja odczytywać... Mniej więcej coś takiego... komunikat.php
przykladowa podstrona
I teraz możesz edytwać komunikat.php tak jak chciałeś... -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A sprobuj tak :
No i umieszczasz ten skrypt powiecmy w pliku php o nazwie funkcja.php a potem w kazdym pliku ktoey ma to wyswietlac wstawiasz na poczatku :
a w miejscu gdzie ma to sie pokazac w klepujesz takie cos :
I problem z glowy ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja sie wtrace, przepraszam, ale chce wiedzeic.
dla takiego czegos oplaca sie tworzyc funkcje? bo jest przeciez cos takiego, jak szybkosc dzialania, w zwiazku z czym - co jest lepsze? sam dotad nie stosowalem funkcji ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje bardzo
wszystko dziala jak nalezy jeszcze raz wielkie dzieki ![]() Pozdrawiam -------------------- Nic tak nie odpręża jak trafienie do dziurki :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
funkcje oplaca sie budowac wtedy gdy uzywasz tego samego kawalka kodu powiecmy na 20 stronach ... to po co za kazdym razem pisac na nowo lub kopiowac
![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Cytat(Coyote @ 2005-02-20 17:55:36) tak jest szybciej i latwiej ![]() hm... nie ? plik.php
Tam gdzie chcesz aby to było dajesz na początku:
A tam gdzie ma być wklejone: Kod <?=$zmienna?> pozdrawiam edit A jak bardzo chcesz fukcje:
potem w miejscu gdzie chcesz aby był text dajesz tylko:
Ten post edytował Ociu 20.02.2005, 18:19:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie o cos takiego mi chodzilo, co napisal @ociu.
nie zrozumiales mnie @coyote. wiec ponawiam pytanie - co lepiej stosowac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Zależy co chcesz osiągnąć... szybkość, wygodę, czy fajny wygląd...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:37 |