![]() |
![]() |
-Gość_robson- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć, jak przy użyciu jezyka php rozwiązać problem powyższy. Chodzi o to, aby z jednego komputera dało się zrobić tylko jeden wpis do bazy danych... Coś mi chodzi po głowie wykorzystanie plikow cookies, ale jestem swierzy w php i nie weim ja się za to zabrać. Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie nie ma 100% mozliwosci jednoznacznego rozpoznania komputera, mozesz sprawdzac adres IP, umieszczac cookie, sprawdzac klienta, przegladrake i system ale wszystkie te informacje jakie mozesz pobrac (bez wiedzy usera) mozna podrobic lub zmienic.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam dziwne wrazenie, ze tu chodzi o przedstawienie gotowego rozwiazania...
tak ja Kinool rzekl nie ma 100% mozliwosci na jednoznaczna identyfiakcje komputera, ale imho mozesz ograniczyc ilosc wpisow do bazy w nast sposob: pobierac od uzytkownika informacje o ip, przegladarce i systemie, a nast. wraz z wpisem do bazy zapisac rowniez te informacje, przed wpisem do bazy sprawdzic czy komputer o takich wlasnosciach (ip, system, przegladarka) nie dokonal juz takiego wpisu. wada tego rozwiazania jest jednak niepotrzebna ilosc gromadzonych informacji i dodatkowy select, ktory obciaza baze. aby ustrzec sie przed dowcipnisiami, ktorzy pomimo komuniaktu, ze taki wpis juz istnieje beda odswiezac strone wykonujac tym samym niepotrzbnego selecta mozna by w sesji ustawic licznik, ktory po wykonaniu selecta czy selecta i inserta, pozwolilby na blokade kolejnego wykonania operacji na bazie.. (w skrocie: na formularzu zaczynam sesje i ustawiam w niej zmienna licznik na zero -> formularz przetwarzajacy sprawdza stan licznika i zwieksza go o 1, jezeli licznik wynosi 1 to, sprawdza dane, wykonuje selecta na danych z formularza + ip, przegladarka, system i co tam jeszcze chcesz do "jednoznacznej identyfikacji", jezeli wpisu w bazie nie ma to go dodaje jezeli jest to wyswietla komunikat o bledzie..). oczywiscie zawsze mozna zamknac przegladarke/(wykonac jeszcze raz skrypt majacy na celu zapchanie bazy) no ale na to juz wplywu nie mamy. i jeszcze sesja, o ktorej wspomnialem... jezeli idzie na ciastkach to nie dobrze bo mozna zablokowac ich obsluge, jezeli nie to w miare dobrze powyzsze rozwiazanie dziala... -------------------- "... - Water's wet, the sky is blue and old Satan Claus Jimmy, he's out there and he just gettin' stronger.
- So what do we do about that? - Be prepared son that's my motto, be prepared..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli sesja nie jest oparta na ciastkach to mozna usunac ID sesji z adresu.
Po prostu: Cytat generalnie nie ma 100% mozliwosci jednoznacznego rozpoznania komputera . IMO wysatarczy sprawdzanie IP i ustawienie limitu kilka wpisow na godzine/dobe/forever czy inna wartosc.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dr_bonzo @ 2005-02-19 11:06:24) wysatarczy sprawdzanie IP i ustawienie limitu kilka wpisow na godzine/dobe/forever czy inna wartosc. kolega chce zrobic z jednego kompa jeden wpis tak wiec poleganie na adresie IP to bardzo kiepski sposob! dynamiczne IP albo NAT skutecznie uniemozliwiaja wykoanaie takich operacji. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:40 |