![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku ze stylami mam nadany kolor tla dla klas kolor1 i kolor2.
mam taki fragment kodu xhtml:
moje pytanie brzmi - czy zamiast kilkunastu literek kodu js do okreslenia koloru tla moge tam jakos nadac styl? jezeli tak, to jak - nie znam js :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno zadzialac (nie wiem czy to jest zgodne ze specyfikacja czy nie):
Kod <div class="link">...</div>
CSS: div.link { background-color: #111111; } div.link:hover { background-color: #dddddd; } -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jest zgodne ze specyfikacja ale ie to oleje ... wiec trzeba dodawac wiecej ... ale jak juz dodajesz to polecam uzywac: this.className = '<klasa>' ... wtedy mozesz zmieniac na raz kilka wlasciwosci [kolor, tlo, kursor, czionke itp.] pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż, niekoniecznie IE to oleje, ale proponuje umieścić kolor jako 'background' a nie 'background-color' i w ten sposób, jak pisał kolega powyżej czyli a i a:hover.
A tak apropo, metoda zaproponowana przez Ciebie jest nieco kiepska i mimo iż z reguły działa, to jednak zdecydowanie nie jest zalecana. Ten post edytował sirrus 19.02.2005, 09:16:20 -------------------- pozdrawiam
wojtek obst wojtek obst blog - webmastering, PHP, środowisko .NET, AJAX |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sirrus piszac o stosowanej metodzie, to miales na mysli mnie?
jezeli tak, to uprzedzalem, ze nie znam js i byc moze stad tak kiepskie rozwiazanie :) no mam juz to, o co mi chodzilo. sklepalem cos takiego: Ten post edytował hmmm 19.02.2005, 11:36:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, miałem na myśli Ciebie, nie polecam szczerze powiedziawszy tej metody.
Kod a { background: #000000 } a:hover { background: #FFFFFF } Tak wygląda moje rozwiązanie ![]() Kod a.jakasklasa { background: #EFEFEF } a.jakasklasa:hover { background: #FFFFFF } lub drugi przypadek Kod div#jakisid { font: 10px Tahoma } div#jakisid a { background: #EFEFEF } div#jakisid a:hover { background: #FFFFFF } Napisałem w ten sposób, aby nawet dla laików było zrozumiałe, mam nadzieję że jest ok. Ten post edytował sirrus 19.02.2005, 14:19:14 -------------------- pozdrawiam
wojtek obst wojtek obst blog - webmastering, PHP, środowisko .NET, AJAX |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 02:44 |