![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, otóż stworzyłem formularz, który jest tworzony dynamicznie na podstawie danych z bazy danych, w tym są tworzone zmienne zawierające dane a ich nazwy są tworzone poprzez zlepienie dwóch wyrażeń, pierwsze to stały element (opis_ lub alt_), a drugie to wyciągnięty z bazy MySQL nagłówek kalumny:
Cytat <input type=\"checkbox\" name=\"opis_$field_name\" checked> tak przygotowana zmienna doskonale przegodzi do następnego pliku php a jej zawartość daje się odczytać pod zmienną: Cytat $opis_id lub Cytat $opis_cena gdzie id i cena zostały wstawione przez zmienną $field_name w poprzednim dokumencie php. Teraz istota problemu. W drugim dokumencie chciałbym dostać się do tej zmiennej ale specyfika programu jaki piszę nie pozwala mi na wprowadzenie do dokumentu nazwy zmiennej bezpośrednio np. Cytat $opis_id tylko musi ona zostać wygenerowana przez skrypt pobierający z bazy MySQL napis opis oraz wpisaną na stałe w dokumencie php nazwę id, efekt końcowy ma wyglądać $opis_id. Oczywiście wiem jak połączyć te dwa wyrazy ale są one drukowane w przeglądarce jak ciąg w sposób dosłowny a nie jako zawartość zmiennej jaka kryje się pod tą nazwą. Mam nadzieję że dostatecznie wyraziłem swój problem. Pozdrawiam... -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to rozwiązanie sprawdza sie kiedy działamy w formularzu ale nie bardzo można takie coś zastosować w pliku który odbiera te dane. Ja chciałbym uzyskać dostęp do tego wyslanego już formularza w formie:
a tak nie da rady! Jak to ująć? próbowałem:
ale po odczytaniiu wychdzi napis w przglądarce: Cytat $opis_field_name a mnie interesuje zawartość tej zmiennej ale drukowana jest jej nazwa!!! HYBA POWINIENEM PRZENIEŚĆ TO NA php PRO moje pliki to: plik z formularzem hunter_form_creator.php
plik docelowy hunter_action.php
Ten post edytował Bartech 18.02.2005, 19:48:53 -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Pokazuje mi błąd chyba że problemem jest php 4 a nie wersja 5
-------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Null: a cóż to za kombinacja alpejska?? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
OOOOOOOOO!!!!!!!! Pierwsza klasa, dziękuję wielce!!!! jestem Twoim dłużnikiem!!!
Panie i Panowie TEMAT ZAMKNIETY!!! Brawa i podziękowania dla kszychu. P.S. gdzie się podział przycisk pomógł mi ![]() -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kszychu - pomyłka z nawiasem - nie czytałem topicu wcześniej bo było pisane w pośpiechu.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bartech @ 2005-02-18 20:19:48) OOOOOOOOO!!!!!!!! Pierwsza klasa, dziękuję wielce!!!! jestem Twoim dłużnikiem!!! Panie i Panowie TEMAT ZAMKNIETY!!! Brawa i podziękowania dla kszychu. Dziękuję, dziękuję, autografy przez telefon... @Bartech, następnym razem skożystaj z wyszukiwarki. Ten temat przewija się przez forum co jakiś czas. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bartech @ 2005-02-18 20:19:48) P.S. gdzie się podział przycisk pomógł mi ![]() Gdzieś w php vol. 2 ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:33 |