Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL] Pobranie danych dla dwóch wartości z kolumny
Therminus
post 8.08.2019, 12:02:29
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak napisać polecenie SELECT aby wyświetlić dane z tabeli 'TABELA1', kolumny 'kolumna1' dla wartości w kolumnie 'wartosc1' i 'wartosc2'?
Dla jednej wartości będzie to tak:
  1. SELECT * FROM `tabela1` WHERE `kolumna1` = 'wartosc1'

Ja potrzebuję w jednym poleceniu pobrać dane dla wartość1 i 'wartosc2'.
Wiem, że można, bo to kiedyś robiłem ale zapiski mi zaginęły.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.08.2019, 12:05:14
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




SELECT * FROM `tabela1` WHERE `kolumna1` = 'wartosc1' OR `kolumna1` = 'wartosc2'


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Lord
post 8.08.2019, 12:06:12
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 199
Pomógł: 29
Dołączył: 10.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. SELECT * FROM `tabela1` WHERE `kolumna1` = 'wartosc1' AND `kolumna1` = 'wartosc2'

AND lub OR
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.08.2019, 12:08:00
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




@Lord a od kiedy jednka kolumna w jednym rekordzie moze miec jednoczesnie (AND) wartosc1 i wartosc2 ?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Lord
post 8.08.2019, 15:52:38
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 199
Pomógł: 29
Dołączył: 10.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 8.08.2019, 13:08:00 ) *
@Lord a od kiedy jednka kolumna w jednym rekordzie moze miec jednoczesnie (AND) wartosc1 i wartosc2 ?

A wtedy kiedy wartosc1 = wartosc2

Nie poprawiałem Cię pisałem to w tym samym czasie co ty smile.gif
Masz racje AND jest bez sensu, ale bardziej myślałem o tym, że pytanie tyczy się łączenia warunków
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.08.2019, 15:57:56
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




`kolumna1` = 'wartosc1' AND `kolumna1` = 'wartosc2'
Wybacz, ale tekst 'wartosc1' i tekst 'wartosc2' Nigdy ni sa rowne wink.gif

Cytat
Nie poprawiałem Cię pisałem to w tym samym czasie co ty
Ja wiem, ze mnie nie poprawiales. Ja jedynie zwrocilem ci uwage na fakt, ze popelniles blad wink.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Therminus
post 12.08.2019, 10:54:58
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziękuję, ale chyba mnie nie zrozumieliście o co mi chodzi. To co podaliście nie działa.
I z całą pewnością ta kwerenda inaczej wyglądała.
mam w `kolumna1`rekordy z pięcioma różnymi wartościami. Ja chcę pobrać dane z dwoma.
Dokładnie to tak kolumna ma nazwę `Miejscowosc`a ja potrzebuję zsumować inne kolumny dotyczące dwóch miejscowości.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.08.2019, 10:57:24
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




Zrozumiec zrozumielismy dobrze. To ty zle wytlumaczyles o co ci chodzi oraz fakt, ze masz strutkure do dupy.

To teraz moze w koncu podasz DOKLADNiE co masz tej kolumnie, jakis przyklad?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Therminus
post 13.08.2019, 07:06:18
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 12.08.2019, 11:57:24 ) *
Zrozumiec zrozumielismy dobrze. To ty zle wytlumaczyles o co ci chodzi oraz fakt, ze masz strutkure do dupy.

Faktycznie, mam strukturę do dupy, ale uznałem, że tak będzie prościej, zamiast tworzyć dodatkową tabelę i relacje. A mam tylko ok 160 rekordów.
Cytat(nospor @ 12.08.2019, 11:57:24 ) *
To teraz moze w koncu podasz DOKLADNiE co masz tej kolumnie, jakis przyklad?

W tej kolumnie mam 5 różnych miejscowości, a rekordów w tabeli jest 160 (tyle jest działek zabudowanych lub nie, na różnych ulicach). W innej kolumnie mam powierzchnię działek, którą muszę zsumować dla dwóch różnych miejscowości.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.08.2019, 08:55:26
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




Czego nie rozumiesz w zdaniu:
Cytat
To teraz moze w koncu podasz DOKLADNiE co masz tej kolumnie, jakis przyklad?


?

Naprawde ciezko ci podac jakies przykladowe dane a nie opis tych danych? Przeciez musimy chociazby zobaczyc jak ten dane podzieliles w tej kolumnie....


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Therminus
post 13.08.2019, 09:36:54
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Już doszedłem.
  1. SELECT * FROM `dzialki` WHERE `Miejscowosc` IN ('Wałbrzych', 'Szczawno Zdrój')

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.08.2019, 09:54:53
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




Przeciez to dziala dokladnie tak samo jak to co ci podalem
`kolumna1` = 'wartosc1' OR `kolumna1` = 'wartosc2'

a co rzekomo ci nie dzialalo....


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Therminus
post 13.08.2019, 10:32:11
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Faktycznie działa. Ale poprawiałem potem "Metodę porównywania napisów", bo nie wszędzie była jednakowa. Chociaż sprawdzałem też z LIKE i wycinałem polskie znaki.
Teraz już nie dojdę co robiłem źle.
Dzięki.
Twój sposób jest lepszy, bo w moim nie działa LIKE (albo nie umiem zastosować).
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.08.2019, 10:39:10
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 683
Pomógł: 5767
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Twój sposób jest lepszy, bo w moim nie działa LIKE (albo nie umiem zastosować).
Tak, w IN nie da sie stosowac LIKE


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.08.2019 - 02:29