![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki skrypcik:
I chodzi mi o to, zeby przy odpaleniu skryptu pojawily sie od razu zapisane wpisy. I niby tak jest, ale jak dodam kolejny wpis to wszystko mi sie dubluje. Dodatkowo nie wiem dlaczego wyrzuca mi taki komunikat: Notice: Undefined index: imie in c:\program files\apache group\apache2\htdocs\endrju\txt\txt.php on line 7 Jak sobie z tym poradzic? ![]() Z gory dzieki za odpowiedz. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z góry piszę że odpowiedź jest tylko połowiczna, nie znalazłem powiem dokładnej przyczyny dlaczego dublują się dane, ale wiem jak tego uniknąć. Otóż w zwyczajowym programowaniu mało kto robi w formularzu podwójny submit, nawet kiedy zastosowałeś dwojakie nazwy to doszło do jakiegoś przekłamania i do podwojenia odczytu. Zrobiłem prosty test, zastępiłem twój przycisk pokaz, linkiem do tego samego celu:
Cytat <a href=\"txt.php?show=pokaz\">pokaz</a> I efekt to pojedyńcze wyświetlenie bazy danych. Wniosek z tego jest następujący, należy poszukiwać błądu w nazwach zmiennych, prawdopodobnie jakaś nazwa się dubluje bądź logicznym dla php jest podwojenie wyświetlenia ponieważ formularz nie może być składany z dwóch różnych submitów!!!! Efektem czego proponuję zastąpić Twój formularz tym:
Lub w bardziej eleganckiej wersji (gdzie przycisk pokaż to też formularz ale osobny):
W drugim przypadku zwróć uwagę na link docelowy formularza - to on jest kluczek całej zabawy. Mam nadzieję że pomogłem. -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzieki za odpowiedz, bardzo mi sie ona przydala.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:16 |