![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie. Mam taki formularz, gdzie podaje się nr paragonu. Dane są zapisywanie w bazie danych. Mam taki tekst, który działa ale tylko jak w pole PARAGON wpiszę tylko cyfry. A jak wpiszę np 11111a (z literką) to już to jest przepuszczane i dodawane do bazy:/ Nie wiem co tu zmienić aby to działało także jak się wpisze i cyfry i litery?
Kod $sql="select * from gwarancja where paragon = $Paragon"; $res=mysqli_query($conn,$sql); // pargon istnieje - informacja o duplikacie if ( mysqli_num_rows($res) > 0) { // closing connection $conn->close(); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem kilka razy i nie wiem co chcesz zrobić. Jakiego typu jest pole paragon? Filtorwania danych żadnego tu nie pokazałeś więc też wróżenie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 2 Dołączył: 5.08.2019 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Paragon jest typu varchar. Chce zrobić tak, że jak uzytkownik będzie chciał dwa razy zarejestrować ten sam paragon to dostanie odpowiedź że taki paragon już istnieje..w tej chwili to działa ok, ale tylko jak numer paragonu składa się z samych cyfr.
Eee nie mam żadnego filtrowania danych. Ten kod co napisałam wystarczyl aby działało na te cyfry... Ten post edytował mikaxx 5.08.2019, 11:22:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ma byc tylko jeden to załóż klucz unikalny na to pole. Z kodu kt óry tutaj jest nie wynika żeby zakres [a-z0-9] nie mógł zostać zarejestrowany.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 08:56 |