![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem lamerem na maksa jeżeli chodzi o wyrażenia regularne i mam równie lamerski problem. W jaki sposób wyrzucić ze stringa wszystko co się zaczyna na '{' i kończy na '}' ![]() Przykład: Z czegoś takiego '{testowany string} tutaj jeszcze cos innego {holapola} i {adammalysz} trutututu' ma być coś takiego ' tutaj jeszcze cos innego i trutututu' dzięki i pozdrawiam Ten post edytował sayWOW 18.02.2005, 13:35:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o substr i strpos.
http://pl.php.net/manual/pl/function.substr.php http://pl.php.net/manual/pl/function.strpos.php Gdaq |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
crashu dzięki bardzo tylko jest jeden problem. Co gdy w ciagu znaków znajuje sie kilka wąsów ??
Kod $string = '{test} tutaj jeszcze cos innego {mama} i {tata} trutututu'; Po zastosowaniu twojego kodu zostaje tylko trutututu :) Dziękli jednak za wskazówke, to już coś, pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Pokłony dla was Panowie, dziękuję i pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Tiraeth @ 2005-02-21 12:09:49) a ja robię to tak i działa:
Ja tu tylko chcialem wtracic maly komentarz, bo jak zaczynalem sie zajmowac regexp'ami to spedzalo mi to sen z powiek ![]() Otoz chodzi o roznice miedzy: - .* - .*? W powyzszym przykladzie bylo widac co sie dzieje, mianowicie jezeli mamy ciag zaczynajacy sie od jakiegos elementu i konczacy tym elementem to pierwszy sposob pobiera wszystkie znaki spomiedzy chodzby nawet znak/ciag zamykajacy pojawil sie wczesniej to wyrazenie regularne "leci" do ostatniego wystepujacego w stringu. Drugi sposob natomiast konczy prace po napotkanym juz pierwszym znaku/ciagu konczacym i o to zazwyczaj nam chodzi. Jest to generalna regula w wyrazeniach. Pierwszy sposob jest nazwany z ang. greedy czyli chciwy, mysle ze dosc trafnie Drugi sposob zostal ochrzszczony jako non-greedy czyli niechciwy ![]() To tak dla usystematyzowania wiedzy. ( wiecej: 1 2 3 ) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:54 |