![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam kombinowałem już ze wszystkim i nadal mam problem z polskimi ogonkami przy wysyłaniu emaili
mam taki kod
Zamiast miejscowość wysyłane jest miejscowoĹ›ci to samo jest z są. Do kodu dodawałem już Content-type: text/html; charset=utf-8 nic to nie dawało. Nawet w bazie danych dodałem kolumnę ze słowem miejscowości i nadal były krzaki. Zmieniałem kodowanie na UTF-8 oraz na UTF-8 bez BOM nadal nic. Skończyły mi się już pomysły. Może komuś przyjdzie coś do głowy. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 46 Dołączył: 10.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw header w PHP na taki:
https://www.w3.org/International/articles/http-charset/index Sprawdź kodowanie odpowiednie i w bazie i np. konsoli Windows, jeśli jesteś na systemie Windows. Jeśli po zmianie kodowania w bazie i w konsoli nadal będą się pojawiać nieprawidłowe znaki, to zaoraj bazę utwórz nową i nowe tabele - nie importuj, na nowo utwórz i sprawdź. https://www.youtube.com/watch?v=9SnZMDONhFU Ten post edytował Neutral 3.07.2019, 20:34:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie niestety te wskazówki nie pomogły. Nadal brakuje polskich ogonków.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż w jaki sposób dodawałeś te nagłowki do maila. Dodatkowo mb_send_mail().
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam taki kod
Wcześniej zamieniałem ś na \230 ale w wiadomości na emailu miałem słowo zamiast miejscowości to miejscowo ci Wprowadzenie tej linii |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ty masz definiować header dla maila dodatkowo. Masz w dokumentacji opisane. Poza tym ktoś ci już mówił - zacznij używać sprawdzone paczki do mailingu typu phpmailer a będzie to dużo łatwiejsze.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dodając tak
$header = ('Content-type: text/html; charset=utf-8'); Zmieniając na to Też nic nie daje nadal wysyłane są krzaczki. Wyświetla mi się błąd przy wysyłaniu. Używał bym phpmailer ale moje wiadomości będą różne nie będą zawsze takie same. Raz będą dotyczyły opadów a raz temperatury czy wiatru. Musiał bym zrobić kilka możliwości. |
|
|
![]()
|
|
Masz dodać nagłówek jako 4 parametr mail a nie 5. Dodatkowo po co piszesz "".$row['adres']."" zamiast samego $row['adres']?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A widzisz chodzi dokładnie o ten 5 parametr.
Zrobiłem tak
Działa ale teraz nie ma adresu kto wysyłał.
Tak nie zadziałało. |
|
|
![]()
|
|
A czytasz ty w ogóle dokumentację czy strzelasz tylko?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prócz zadeklarowania w phpmailerze kodowania - używa się aktualnie UTF-8 -
KONIECZNE jest zadeklarowania kodowania całej strony html, bo formularz (pole treści maila w formularzu jak i inne wypełniane z klawiatury pola formularza) czerpie tę informację właśnie z <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=UTF-8" /> Może być oczywiście wymuszenie przez polecenie header(), ale to polecenie musi być jako pierwsze na stronie html, co nie zawsze jest do zrobienia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:36 |