![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki format zapisu w pliku :
Kod 1/SYS|$$|wejscie|$$|droga|$$|ip|$$| bbbbb|$$|2/SYS|$$|droga3|$$|ip5|$$| Piszę skrypt do sprawdzenia czy wystepuje zapis w pliku Oto skrypt
Skrypt ma za zadanie sprawdzić w każdej lini czy jest w niej zawarty zapis w zmiennej $numer. Zmienna $numer może pojawiac się w róznym miejscu lini. Niestety skrypt nie działa , Nie mam pojęcia gdzie i w jaki sposób należy go zmodyfikować . Prosze o pomoc . Z góry dziękuję. -------------------- marko
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Oto poprawki:
lub:
Ten post edytował nospor 17.02.2005, 15:07:22 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestey coś nie działa , tzn skrypt pokazuje że nie znalazł - "nie ma".
Oto trochę zmodyfikowane skrypty (pętla za dużo razy była wykonywana)
Może ktoś ma pomysł na zmodyfikowanie tego kodu - do poprawnie działającego? Ten post edytował xmarko 18.02.2005, 12:13:26 -------------------- marko
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skrypcik dziala , bo zanim go zapodalem to spradzielm u siebie
lepsza jest wersja druga, bo dla kazdej linii pokaze rezultat, ze jest lub nie ma Ten post edytował nospor 18.02.2005, 12:22:02 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie łatwiej sprawdzić foreach'em
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieje ze o to chodzilo ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zdaje sobie sprawę, że marudzę.
A le może jeszcze raz zapis w pliku np : Kod 1/SYS|$$|AAAA|$$|BBBB|$$|cccc|$$| DDDDD|$$|EEEEE|$$|2/SYS|$$|FFFF|$$| DDDDD|$$|EEEEE|$$|sssss|$$|3/SYS|$$|
Założenia skryptu: $numer może wystepowac w różnych miejscach w pliku, 1)umieszczenie zapisu pliku w tablicy (file), 2) przeszukuje plik linia po lini rozdzielając linijki na człony ( explode("|$$|" , .......), 3) szuka występowania $ numer, 4) jeżeli znajdzie -> echo "znalazłem", 5) jeżeli nie znajduje -> echo "nie występuje", 6) informacja o wyniiku wyszukiwania wyswietlan jest tylko raz dla wszystkich wyników (jeżeli $numer występuje kilka razy -> tylko jedna informacja). Niestety nie moge sobie z tym poradzić -------------------- marko
|
|
|
![]()
|
|
pierwsza wersja mego skrypciku to realizowala.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziekuję za zainteresowanie tematem i za wszelkie sugestie
Jednak , mam problem skrypt 1 po wywołaniu wyswietla "nie ma " co oznacza że nie znalazł Może to problem u mnie - może ktoś jeszcze mógłby sprawdzić ten skrypt? -------------------- marko
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli: jeżeli gdzieś w pliku znajduje się 2/SYS to wyświetla znalazłem, a jeżeli nie to nie znalazłem, tak?
Jeżeli o to chodzi... Ten post edytował Tiraeth 18.02.2005, 13:39:20 |
|
|
![]()
|
|
Testowałem te n skrypt:
Prawie działa, tak jak bym chciał, ale wydaje mi się że sprawdza tylko pierwszą linię pliku. Pozostałe zostają nie sprawdzane. Może ktoś pomoże mie zmodyfikowąc ten skrypt tak aby sprawdzane były wszystkie linie tablicy? -------------------- marko
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:02 |