Witam otóż że dalej rozwijam swoją wiedzę i każdy mnie na tym forum zna mam do was nowe pytanie mam prosty formularz POST który przesyła np: skille do bazy danych i jak pewny użytkownik daje radę podmieniać te wartości pobrane z bazy i wpisywać swoje i wysyłać je do skryptu jak to zabezpieczyć ? Przykład skryptu
if (isset($_POST['kup'])) {
$login = $_SESSION['login'];
$nazwa = $_POST['nazwa'];
$wsp = $_POST['wspolczynik'];
$cena = $_POST['cena'];
$cenaP = $_POST['cenaP'];
$wartosc = ($cena/2);
$zapytanieSpr="SELECT nazwa FROM uzytkownik_trenerzy WHERE login = '". $_SESSION['login']."';";
$wynikSpr = mysqli_query($polaczenie,$zapytanieSpr);
$sprawdz_tunera = mysqli_num_rows($wynikSpr);
if($sprawdz_tunera == 0)
{
$wspolczynik = $wsp;
}
else
{
$zapytanieTuner = $polaczenie->query("SELECT profit FROM uzytkownik_trenerzy WHERE login = '". $_SESSION['login']."';");
while($db = $zapytanieTuner -> fetch_assoc() ) {
$profit=$db['profit'];
}
$wspolczynik = ($wsp + $profit);
}
$zapytanie = $polaczenie->query("SELECT saldo, saldoP FROM uzytkownik WHERE login = '". $_SESSION['login']."';");
while($db = $zapytanie -> fetch_assoc() ) {
$saldo=$db['saldo'];
$saldoP=$db['saldoP'];
}
if($saldo >= $cena)
{
$zapytanie1 = "UPDATE uzytkownik SET saldo= saldo-$cena WHERE login = '". $_SESSION['login']."';";
$start1 = mysqli_query($polaczenie,$zapytanie1);
$zapytanie = $polaczenie->query("INSERT INTO `uzytkownik_rzecz` (`login`, `nazwa`, `wspolczynik`, `zywotnosc`, `wartosc`, `aktywny`)
VALUES ('".$login."',
'".$nazwa."',
'".$wspolczynik."',
'100',
'".$wartosc."',
'0'
);");
echo '<script language="javascript">'; echo 'alert("'.$nazwa.' został zakupiony")';
header('refresh: 1; url=sklep-rzeczi'); }
else
{
echo '<script language="javascript">'; echo 'alert("Brak wymaganych środków")'; }
}
podobnie jak większość formularzy
czyli on zmieni sobie cene i skrypt pobierze inna cene jak się w tym uporać
Ten post edytował mrk9109 5.06.2019, 19:56:53