Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Zapytanie SELECT do bazy danych
WiktorSufi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,

to mój pierwszy post więc witam się serdecznie mam na imię Wiktor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

W tabeli danych mam kolumnę datą wygaśnięcia ogłoszenia (date_end) i dodania (date_start)

Gdy próbuje wyświetlić ogłoszenia, które się nie przeterminowały lub odwrotnie żaden z poniższych sposobów nie działa.

CODE
"SELECT * FROM analizy WHERE 'date_end' < 'now()' "
--
"SELECT * FROM analizy WHERE 'date_end' < CURDATE() "
--
"SELECT * FROM analizy WHERE 'date_end' < 'date_start' "

Nie wyświetlają się wyniki wg dat jakie są w bazie danych. Raz wyświetlają się prawie wszystkie (bez jednego) raz żadne.

Drugie pytanie.

Przetwarzam dane w pliku json w który dostarcza dynamiczne wartośći liczbowe.

Podświetlam na czerwono tekst gdy dynamiczna wartość wzrośnie i przewyższy inną podana na mojej stronie. Niestety jak wartość z pliku json spadnie poniżej moja funkcja już nie wykonuje polecenia - nie koloruje. Chciałbym aby gdy tylko raz wartość z json przekroczy wartość ze strony, kolor zostaje na stałe, nawet jak później spadnie poniżej.

Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
nospor

Grupa: Moderatorzy

'date_end' < 'now()'
Apostrody w mysql oznaczaja TEKST. Wiec sprawdzasz teraz czy tekst 'date_end' jest mniejszy od tekstu 'now()' . No tak troche bez sensu
Reszta twoich zapytan ma bardzo podobny blad.

Generalnie powinno byc tak:
date_end > now()
Zwroc uwage ze zmienilem tez znak mniejszosci - no to juz kolego zwykla logika sie klania

Cytat
Podświetlam na czerwono tekst gdy dynamiczna wartość wzrośnie i przewyższy inną podana na mojej stronie. Niestety jak wartość z pliku json spadnie poniżej moja funkcja już nie wykonuje polecenia - nie koloruje. Chciałbym aby gdy tylko raz wartość z json przekroczy wartość ze strony, kolor zostaje na stałe, nawet jak później spadnie poniżej.

Mamy wrozyc jaki kod napisales czy moze go jednak nam podasz?
+Quote Post
WiktorSufi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

pisałem w tekscie, "wyświetlić ogłoszenia, które się nie przeterminowały lub odwrotnie" znak mniejszości czy większości był placeholderem.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Wybacz, nie doczytalem tego "lub odwrotnie". Widac moj mozg wyrzucil z automatu te bezsensowna wypowiedz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

I co dziala teraz po poprawkach?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:57