![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku ze stylami (styles2.css chociaz nazwa i tak nie ma znaczenia) mam sobie style do stronki i umiescilem tam kod php, ktory generuje mi, a wlasciwie powinien kolory ...
no ale wszystko mi sie rozjezdza i nie dziala, tak jakby wygenerowana wartosc nie byla wstawiana i psuje mi to kod css, a wiec layout'a rowniez :/ mam cos takiego:
to oczywiscie tylko fragment, ale ... dlaczego nie dziala? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
popraw to:
background-color: <?=$kolor;?> na to: background-color: <?=$kolor?>; Ten post edytował Seth 15.02.2005, 19:57:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic, dalej nie ma tla ...
edit: dodam tylko, ze w css nie mam bledow, bo po wywaleniu skryptu php wszystko dziala, ale ja chce losowe generowanie kolorow ... Ten post edytował hmmm 15.02.2005, 19:54:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast
Kod background-color: <?=$kolor;?> powinno być Kod background-color: <? $kolor; ?> Jakby to nie działało to spróbuj Kod background-color: <? echo $kolor; ?>
|
|
|
![]()
|
|
no niestety :/
zadne z podanych rozwiazan nie chce dzialac :| tak dla sprawdzenia, zrobilem cos takiego, ze kod generujacy kolor umiescilem na samym poczatku pliku ze stylami, a tlu przypisalem dowolny kolor. efekt? tlo tego elementu jest, ale ... strona sie rozjechala dziwnie. w zaleznosci od miejsca, gdzie umieszcze skrypt generujacy kod strona roznie sie rozjezdza (chociaz musze to sprawdzic dla pewnosci). a przy wczesniejszych probach, zmienna kolor jest jakby pusta ... edit: stronka rzeczywiscie sie rozjezdza na rozne sposoby w zaleznosci od umieszczenia kodu w roznych miejsach. Ten post edytował hmmm 15.02.2005, 20:04:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj jeszcze jeden średnik dla CSS:
Kod background-color: <? $kolor; ?>; albo Kod background-color: <? echo $kolor; ?>;
Ten post edytował Vertical 15.02.2005, 20:17:01 |
|
|
![]()
|
|
niestety ... ani to, ani to. dalej nie dziala.
srednik mam w wartosci zmiennej, wiec chyba nie powinienem na koncu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
@Vertical : chyba nie wiesz jak dziala <?= <?php= ...
Pokaz czy kod generuje sie poprawnie (wyglada jak trzeba - rzuc zrodlem) czy ten plik jest w css? on wogule jets interprretowany przez paser php? problem moze lezec takze bo nie umiejetnym wykozystaniu stylow Cytat w pliku ze stylami (styles2.css chociaz nazwa i tak nie ma znaczenia) mam sobie style do stronki i umiescilem tam kod php, ktory generuje mi, a wlasciwie powinien kolory ... Ma znacznie domyslnie paser php parsuje tylko pliki z rozszerzeniemem php...... |
|
|
![]()
|
|
no chyba rozumiem, ale jak w takim badz razie wybrnac z tego?
moge calosc zapisac w pliku z rozszerzeniem *.php i dac na poczatku <style type="text/css"> i na koncu </style> i pomiedzy to wkleic to wszystko, ale wtedy bede musial plik includowac. jest jakies inne rozwiazanie? a to moj dotychczasowy plik ze stylami, tylko ze na serwerze umyslnie zapisalem w formacie *.txt >> plik |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jak masz dostep do .htaccessa dodaj pliki css do interpertowania przez paser php
Jezeli nie zmien kocnowke na php i sporob zalaczyc Jezeli nie to musisz kod zainludowac |
|
|
![]()
|
|
czym rozni sie 2 rozwiazanie od 3?
zmienic koncowe i zalaczyc od (w domysle - zmienic koncowke) i zaincludowac? bo nie zrozumialem :P i z tym .htaccessa to zupelnie nie mam zielonego pojecia, o czym mowisz. stronke testuje na localhoscie, bo na republice nie ma obslugi php, wiec jak cos, to prosze o wytlumaczenie :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie mozesz po prostu nazwac pliku style.php?
Kod <style link="stylesheet" href="style.php" type="text/css"> ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hehe, rzeczywiscie - nie pomyslalem, przyznaje sie bez bicia, ze zapomnialem, ze to nie musi byc plik z rozszerzeniem *.css :) dzieki
no i nie musialem includowac :] Ten post edytował hmmm 15.02.2005, 22:18:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:05 |