![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chcem zrobic tak ze mam plik gówny w inm includuje do zmiennej plik i chcem zeby ten plik został wywołany i wynik przypisany do zmiennej. Zrobilem tak jak w manualu czyli
pakiety.php
index.php
I Teoretycznie nie powinno wyswietlac zawatrosci pakiety.php ale wyswietyla nie wiem dlaczego chcem zeby kod który jest w pakiety.php został wywołany i jego wynik przypisany do zmiennej $pakiety w pliku index.php -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
Sprzęt: Noteook BenQ A33E ___________________________________________________ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to robisz tak
plik funkcja.php
Plik inkludujący...
Funkcja include dolacza tylko kod innego pliku ... a funkcję wywołujesz standardowo .. Ten post edytował Kuziu 15.02.2005, 14:43:26 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak bym chcial tak zrobic to bym zrobił. Takie rozwiazanie mnie nie urządza. Nie chcem includowac kazdego pliku chcem includowac to co mi potrzebne w danej chwili. Dlatego chcem kod który powstanie po wywołaniu includowanego pliku wrzucic do zmiennej.
-------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. include (i require) nie jest funkcja
2. i nie zwraca zadnej wartosci czyli jesli zaincludujesz plik to ci go wykona w tym miejscu, w ktorym go zaincludowales i nic poza tym. EDIT 2. Cytat inclue może zwrócić wartość jeżeli plik includowany ma return
Ten post edytował dr_bonzo 15.02.2005, 15:28:42 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
On ci wyświetla wynik bo może ta funkcja $templates->show_result('yes'); powoduje wyświetlenie wyniku przez chociażby jakieś echo.
dr_bonzo: mylisz się. inclue może zwrócić wartość jeżeli plik includowany ma return wiem bo sam tej metody używam -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dr_bonzo: mylisz się. inclue może zwrócić wartość jeżeli plik includowany ma return Zgadza sie -- nie sprawdzalem nigdy. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Nie jesli funkcja ma parametr yes to nie wyswiwtla ale dodaje dane do zmiennej dane w klasie i odczytuje ja wlasnie return
Wiec w tym wypasku nie wyswietla tylko daje return. I nie powinno wyswitalc wyniku a wyswitla jesli includuje ![]()
Ten post edytował paweb 15.02.2005, 20:30:10 -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
php -> php pocz
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
To faktycznie zagwostka. Masz rację, nie powinien wyświetlać. Dziwne. A może funkcja $templates->parse(); coś wyświetla?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
paweb - Owiele bardziej opłaca się załadować 1 duży plik z wieloma funkcjami i je wykonywać ... niż co chwile includowac plik z 1 funkcją ...
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Wiem jak by strona była statyczna a tu chodzi o to ze jest szablon i do niego za wrzucane jakies dane z pliku w tym wypadku z pliku pakiety.php
-------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 00:36 |