![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak odczytać pole register_globals w configu php i czy da się zmienić jego wartość dla potrzeb skryptu tzn nie zmieniać jej całkowicie w konfigurce tylko wirtualnie tak jak to robi z sesjami funkcja session_save_path()
-------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi bardziej o skryptowe odczytanie wartości tylko tego pola i przypisanie go do zmiennej tzn bez wyświetlania (czyli bez phpinfo() )
-------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ini_set(), ini_get(), sprawdz czy da sie za ich pomoca zmienic ustawienie register globals -- raczej nie -- bo w momencie uzycia tych funkcji zmienne sa juz dawno zarejestrowane.
Poczytajj o flagach dla php ktore mozesz umieszczac w .htaccess ---> http://pl2.php.net/configuration.changes Ten post edytował dr_bonzo 15.02.2005, 14:30:23 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Tak dzięki za te funkcje to są te o które mi chodziło.
Jednak pojawił się nowy problem. Były mi one potrzebne do tego aby mój skrypt zawsze ustawiał sobie register_globals na off. Jednak większość ludzi którzy instalują takie skrypty na bezpłatnych serverach (np lycos) mają register_globals na on i wyłączone funkcje ini_...() tak więc pisanie skryptów przez register_globals on jest w sumie nieopłacalne ponieważ dużo ludzi nie będzie mogło go zaimplementować. Chyba że są na to jakieś inne sposoby? Niestety ja ich nie widzę, a może wam coś świta? -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz pisac skrypty uzywajac $_GET i $_POST ( czy ich starszych odpowiednikow) mimo ze register_globals jest ON.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
szkoda że nie napisałeś jek to sobie wyobrażasz.
musiałbym wysyłaś zmienne o nazwach $_GET['cos'] w adresie, zmienne sesyjne zaczynać od $_SESSION['ble'] o to ci chodziło? -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
Jesli przeslesz url
?val1=aaaa&val2=bbb to mozesz sie do nich ZAWSZE odwolac $_GET[ 'val1' ], $_GET[ 'val2' ] (lub w starszym php HTTP_GET_VARS? ![]() a register_globals na ON doda ci tylko dodatkowe zmienne (NIEZALECANE) $val1, $val2 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
dr_bonzo dziękuje ci bardzo.
I przy okazji podziwiam wiedze która jest wielka w porównaniu do mojej. -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
Kazdy kiedys zaczyna
![]() http://pl.php.net/manual/pl/security.globals.php http://pl.php.net/manual/pl/language.varia....predefined.php -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:39 |