![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Oto moje tabele: CREATE TABLE `firmy` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `nazwa` varchar(50) default NULL, `miasto` varchar(50) default NULL, `kod_pocztowy` varchar(6) default NULL, `ulica` varchar(50) default NULL, `telefon` varchar(30) default NULL, `fax` varchar(30) default NULL, `email` varchar(40) default NULL, `opis` text, `wojewodztwo` tinyint(2) default NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) TYPE=MyISAM ; CREATE TABLE `firmy_kategorie` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `parent` int(11) NOT NULL default '0', `name` varchar(50) NOT NULL default '', PRIMARY KEY (`id`,`id`) ) TYPE=MyISAM; CREATE TABLE `firmy_kategorie_pow` ( `firma` int(4) NOT NULL default '0', `kategoria` int(4) NOT NULL default '0' ) TYPE=MyISAM; Przykladowo mam wpisane 3 firmy o ID 1-3. Mam trzy kategorie: ID|PARENT|NAME 1|0|pierwsza 2|1|druga 3|2|trzecia I powiazanie w trzeciej tabeli: FIRMA|KATEGORIA 1|3 Jak zapytaniem, wiedzac, ze firma 1 jest przyporzadkowana do kategorii "trzecia" (ktora jest podkategoria "druga" i podpodkategoria "pierwsza") wyrzucic dane firmy sprawdzajac "wierzcholek" drzewa, czyli kategorie "pierwsza"? Czy jest to mozliwe zapytaniem SQL, czy musze to rozwiazac jezykiem programowania? Mysql 4.0.22 Ten post edytował jz0 14.02.2005, 13:11:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:01 |