![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zrobiłem prosty licznik w mysql i php -> poniżej dane
Kod: Tabela w mysql: CREATE TABLE counter ( id int(11) DEFAULT '0' NOT NULL auto_increment, name varchar(250) NOT NULL, count int(11) DEFAULT '0' NOT NULL, PRIMARY KEY (id) ); Skrypt counter.php Kod: <? $hostname = 'localhost'; $username = 'some_username'; $password = 'some_password'; $dbName = 'some_database'; MYSQL_CONNECT($hostname,$username,$password) OR DIE("Unable to connect to database"); @mysql_select_db("$dbName") or die("Unable to select database"); $name = "$SCRIPT_NAME"; $result = MYSQL_QUERY("SELECT * FROM counter WHERE (name = '$name')") or die ("Bad query: ".mysql_error()); $row = mysql_fetch_array($result); if($row){ MYSQL_QUERY("UPDATE counter SET count = count+1 WHERE (name = '$name')") or die ("Bad query: ".mysql_error()); $count = $row['count']; }else{ MYSQL_QUERY("INSERT INTO counter VALUES ('', '$name', '2')") or die("Bad query: ".mysql_error()); $count = '1'; } echo $count; ?> Skrypt licznika działa bez problemu! Licznik składa się z 3 pól: za pomocą, unikalnego ID, nazwy(w tym przypadku adres do counter.php) i wartości licznika. Mozna dodawać kolejne liczniki (ID) do stron www. I mam pytanie jak zrobić to gdy wpisze np adres: www.xxx.x.pl/counter.php?id=10 to licznik o ID 10 pokaże mi swoją wartość Jak trzeba przerobić ten skrypt, bądź co dodać nowy kod, czekam na odp. i THX. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proszę poprawić post, używając w nim tagów bbcode (php i sql)
![]() Inaczej zamknę temat. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:35 |