![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
mam 4 liczyby w zmeinnych a b c i d
i jak uzywajac tylko waronkow if, (nie petli czy gotowej funkcji w php, ani tablic) wyswietlic je od najmniejszej do najwiekszej, gosc mi w szkole cos takiego kazal napisac, ja posiedziale mnad tym pare godzin, i czeski film - nikt nic nie wie. Dajcie jakies wskazowki, bo ja nie obejmuje tego swoim umyslem, jak mozna to na IF'a ch zrobic, pogrzalo go ... ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie : Da się: robisz 3 if-y aby znalesc najwieksza z nich
Tak samo najmniejsza. A z reszta nie wiem ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
mi sie tez udalo dojs zeby odnalesc najwieksza i najmniejsza
![]() ![]() to bedzie if w ifie ifa ifem pogania ![]() Ten post edytował invx 12.02.2005, 22:25:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem to w c++ bo tak mi łatwiej, program działa sprawnie, ale sprawdz czy się gdzies nie jeb***em
![]() Same IF ELSE. W sumie 10 zmiennych. 4 do wprowadzenia danych. 4 do pożadkowania od najwyzszej do najniższej i 2 pomocnicze. Kod jest strasznie długi mimo to go wkleje bo nie mam zadnego miejsca w sieci poza własnym kompem a on nie jest 24 h online, Kod #include <cstdlib> #include <iostream> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { int a,b,c,d; int pierwsza,druga,trzecia,czwarta; int x,y; cout << "podaj czwarta liczby, zatwierdz enterem każdą:"; cin >> a; cin >> b; cin >> c; cin >> d; //największa start if (a > b) { if (a > c) { if (a > d) { pierwsza = a; } else { pierwsza = d; } } else { if (c > d) { pierwsza = c; } else { pierwsza = d; } } } else { if (b > c) { if (b > d) { pierwsza = b; } else { pierwsza = d; } } else { if (c > d) { pierwsza = c; } else { pierwsza = d; } } } //największa koniec //najmniejsz start if (a < b) { if (a < c) { if (a < d) { czwarta = a; } else { czwarta = d; } } else { if (c < d) { czwarta = c; } else { czwarta = d; } } } else { if (b < c) { if (b < d) { czwarta = b; } else { czwarta = d; } } else { if (c < d) { czwarta = c; } else { czwarta = d; } } } //najmniejsz koniec //liczby srodkowe do tempów x i y start if (a == pierwsza) { if (b == czwarta) { x = c; y = d; } else { if (c == czwarta) { x = b; y = d; } else { x = b; y = c; } } } else { if (b == pierwsza) { if (c == czwarta) { x = a; y = d; } else { if (a == czwarta) { x = c; y = d; } else { x = c; y = a; } } } else { if (c == pierwsza) { if (b == czwarta) { x = a; y = d; } else { if (a == czwarta) { x = b; y = d; } else { x = b; y = a; } } } else { if (b == czwarta) { x = a; y = c; } else { if (a == czwarta) { x = b; y = c; } else { x = b; y = a; } } } } } //liczby srodkowe do tempów x i y start //ukladnanie środkowych środek if (x > y) { druga = x; trzecia = y; } else { druga = y; trzecia = x; } //ukladnanie środkowych koniec cout << endl; cout << pierwsza << " > " << druga << " > " << trzecia << " > " << czwarta << endl; system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; } W sumie było to proste bo nie machnąłem się ani razu przy pisaniu i się skompilował bez ani jednego ostrzeżenia ![]() UPDATE: W sumie dałoby się wykorzystac tylko 8 zmiennych bez wiekszych problemów, ale nie chce mi się, jak będzie trzeba daj znać. Ten post edytował sztosz 12.02.2005, 23:13:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@sztosz dzieki wielkie, jestes moim dluznikiem
![]() ![]() aha, co do dlugosci kodu do guru z infu tak powiedzial "to tylko wyadaje sie skomplikowane, ale bedzie duzo prostrze niz to z trojkatami" ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i w sumie miał rację to nie było trudne, to było naprawdę łatwe tylko najgorsze jest to wklepywanie
![]() Cytat sztosz...jestes moim dluznikiem... A jak mogę splacić ten dług który zaciągnąłem? :mrgreen: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
odwrotnie, to ja jestem twoim
![]() ![]() zrobilem z tego schemat blokowy to sto 3 strony A4 zajmuje ![]() P.S. bo to przedewszystkim mialo byc na blokowym, a przeciez cos takiego na blokowy to niepowazne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To mu pokaż ten blokowy na 3 stronach A4. Ciekawe co zrobi? Ciekawe czy mu sie bedzie chciało sprawdzać?
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jasne ze pokaze
![]() ![]() ![]() EDIT to nie 3 strony a 6 :Pkm Ten post edytował invx 13.02.2005, 19:46:23 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak na marginesie
![]() sortowanie wszystkich możliwych kombinacji (np. 2, 3, 2, 3)
sortowanie liczb różnych od siebie (np. 1, 2, 3, 4)
-------------------- priv: jestem uczniem technikum budowlanego (aktualnie 3 rok tej męki a raczej kompletnego braku zainteresowania tematem)
|
|
|
![]()
|
|
No tak, zapomniałem o AND NOT i OR
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ladniej to wyglada na schemacie ![]() nie chce mi sie robic kodu ustawiajacego na koncu cztery liczby... wykonuje max 5 porównań Ten post edytował rogrog 14.02.2005, 19:18:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a teraz kazal 4 warunkami
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moje rozwiazanie jest optymalne jeśli chodzi o ilość porównań.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]()
dane wejściowe: a, b, c, d dane wyjściowe: L1, L2, L3, L4 bug: nie obsługuje zer ( ![]() ![]() -------------------- priv: jestem uczniem technikum budowlanego (aktualnie 3 rok tej męki a raczej kompletnego braku zainteresowania tematem)
|
|
|
![]()
|
|
antao: robisz masę porównań. W algorytmach chodzi o to, żeby liczbę porównań ograniczyć do minimum.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
to jest tylko inny sposób rozwiązania (tzn. pętla nie jest zagnieżdżona)
![]() -------------------- priv: jestem uczniem technikum budowlanego (aktualnie 3 rok tej męki a raczej kompletnego braku zainteresowania tematem)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:28 |