![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Na wstępnie zaznaczę, że przeglądałem forum to i wiele innych, szukałem info u wujka googla, ale nie znalazłem dokładnie tego co potrzebuję, a jedynie zlepek informacji, których z którymi nie mogę sobie poradzić i poskładać w działającą całość Otóż, mam problem z posortowaniem danych, które odczytuje z pliku tekstowego. Dane w pliku txt mają format: ||ap1||restart||2||14||lokalizacja-rf3|| ||ap2||restart||0||14||lokalizacja-rf34|| ||ap4||awaria||4||14||lokalizacja-rf19|| ||ap4||start||1||14||lokalizacja-rf23|| ||ap1||restart||5||14||lokalizacja-rf3|| ||ap4||start||4||14||lokalizacja-rf23|| gdzie: kolumna 1 to nr urządzenia kolumna 2 to akcja urządzenia kolumna 3 to nr dnia tygodnia (0-6 / 0- niedz., 1-pon., itd.) wystąpienia akcji kolumna 4 to godzina wystąpienia akcji (1-24) kolumna 5 to lokalizacja Dane do tej pory odczytywałem tak (w skrócie):
Niestety danych zrobiło się sporo i potrzebuję filtrowania oraz sortowania. Chcę by wynikiem działania były rekordy (wyświetlone w ten sam sposó ![]() posortowane godzinami od najwcześniejszych do najstarszych. Będę wdzięczny jeśli ktoś rozbudowałby ten kod tak, by spełniał te dwa założenia. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do filtrowania tablicy
http://php.net/manual/en/function.array-filter.php Do sortowania http://php.net/manual/en/function.usort.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor ..dzięki, manuale już przeglądałem, ale nie wiele mi to pomogło. Tak jak napisałem, mam problem ze złożeniem tego w działającą całość.. próbowałem dzielić tablice zawierające kolumny na kolejne tablice, próbowałem użyć "asort", "ksort", usort, multisort i paru innych opcji w różnych konfiguracjach, ale albo nie dawało to oczekiwanego przeze mnie efektu, albo w ogóle nie działało (najprawdopodobniej przez moje błędy).
Nie mogę sobie poradzić ze złożeniem sensownego kodu, bo na co dzień nie zajmuję się php, tylko jestem serwisantem i jedynie chcę stworzyć sobie narzędzie, które ułatwi mi pracę. O php mam wiedzę jedynie bardzo podstawową, dlatego wątek założyłem w dziale przedszkole i bez ściemniania proszę o gotowca, który rozwiąże mój problem. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat dlatego wątek założyłem w dziale przedszkole i bez ściemniania proszę o gotowca, który rozwiąże mój problem. A widzisz, to nie przedszkole a gielda ofert. Przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sorry, rzeczywiście mój błąd.. posta wrzucałem w środku nocy:)
Czy koś może spróbować pomóc? Walczę kolejny dzień i nie radzę sobie z tym ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jesli oczekujesz pomocy a nie gotowca to pokaz co tak dzielnie probowales przez ten CALY dzien. Ciezko mi sobie wyobrazic jak przez caly dzien mozna walczyc z array_filter
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jestem w pracy (raczej do późnych godzin nocnych) i nie mam teraz przy sobie prywatnego komputera wiec nie mam jak pokazać moich wczorajszych "wypocin".
Akurat z array_filter nie miałem aż takiego problemu, bo względnie filtrowało to tak jak oczekiwałem, ale za to mam spory problem z posortowaniem już odfiltrowanych danych. ..tzn tak, jak pisałem wcześniej próbowałem użyć różnych funkcji z rodziny sort() ..ale, albo sortowało nie tak jak trzeba, albo nie sortowało całości względem danej kolumny, a tylko samą pojedynczą kolumnę, albo w ogóle nie sortowało.. Wiem, że dla kogoś kto w tym siedzi zapewne jest to banalne, ale to tak trochę jak ja bym wyskoczył z pytaniem "ile możesz się męczyć z kalibracją intermodulatora kluczującego w swoim AP?" ..gdzie zapewne zdecydowana większość ludzi z forum nie miała by nawet pojęcia o czym mowa ![]() Jeśli masz czas, to może chociaż postaraj się naprowadzić mnie na to krok po kroku, jak powinienem się do tego zabrać. Z góry dzięki wielkie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:59 |