![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proszę o pomoc w tym skrypcie: Otóż stworzyłem plik lang.php
Kiedy wpisuję link lang.php?set=0 , chcę aby $_SESSION['LANG'] miała wartośc "POL" A kiedy wpisuję link lang.php?set=1 , chcę aby $_SESSION['LANG'] miała wartośc "ENG" Inne Dokumenty (index.php i reszta) mają na początku:
To na począku dałem, aby domyślnie $_SESSION['LANG'] miała wartośc "POL" Proszę o pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym problem lezy ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Strzyzyk_MC: Wydaje mi się, że autor tematu określił w czym jest problem...
Master Miko czy możesz napisać poco na początku pliku znajdują się te polecenia:
? Jeżeli usuwasz sesje, to nie ma sensu dalsze sprawdzanie, czy ona cokolwiek zawiera... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym poprostu użyć sesji do określania języka. Jeżeli np. ($_SESSION['LANG']) miałby wartość "POL", to w innych dokumentach przy pomocy tej sesji pojawiałyby się dokumenty w języku polskim czyli coś w tym stylu:
a kodu, który podałeś Bakus użyłem poto, aby usuwać sesję tylko wtedy kiedy ona istnieje... gdyby nie było sesji to przy jej kasowaniu raczej pojawiłby się błąd... . Znajduje się ten kod w pliku lang.php i uruchamia się tylko wtedy, kiedy chce zmienić język poleceniem lang.php?set=0 lub lang.php?set=1 A kasuje ją poto, aby zrobić nową sesję z innymi paramertami. Chce poprostu zrobić serwis w 2 językach... Sesje wydały mi się najlepszym sposobem, ale mogłem się mylić ![]() Jeżeli jeszcze macie jakieś pytania, to pytajcie ![]() Ps. Strzyzyk_MC... nie umiem tego LEPIEJ wytłumaczyć ![]() Ten post edytował Master Miko 11.02.2005, 08:27:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie sorki, poprostu bylo zbyt pozno i przeczytalem post ale nie temat
![]() |
|
|
![]()
|
|
Już znalazłem odpowiedź na to pytanie
![]() Kod powinien być taki (zamiast pliku lang.php wszystko wstawiłem do index.php ![]()
Teraz wystarczy wpisać index.php?set=0 dla wartości "POL" lub index.php?set=1 dla wartości "ENG". Zapisuje się to wszystko w sesji ![]() Pozwalam na wykorzystywanie powyższego skryptu ![]() Ten post edytował Master Miko 11.02.2005, 14:27:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po grzyba mieszac do tego sesje?
przeciez wystarczy zebys przesylal sobie GET'em jakis parametr i w zalezności od niego wyswietlal czy tez includowal odpowiednia zawartosc strony. jesli juz chcesz mieszac do tego wszystkiego sesje to na moj gust zapomniales o session_start() i po grzyba kasujesz ta sesje? przeciez wystarczy zmienic dana zmienna sesyjna $_SESSION['LANG'] z POL na ENG i na odwrot. po co kasowac sesje i tworzyc ja na nowo? |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Lord_Raven @ 2005-02-11 13:27:01) po grzyba mieszac do tego sesje? przeciez wystarczy zebys przesylal sobie GET'em jakis parametr i w zalezności od niego wyswietlal czy tez includowal odpowiednia zawartosc strony. jesli juz chcesz mieszac do tego wszystkiego sesje to na moj gust zapomniales o session_start() i po grzyba kasujesz ta sesje? przeciez wystarczy zmienic dana zmienna sesyjna $_SESSION['LANG'] z POL na ENG i na odwrot. po co kasowac sesje i tworzyc ja na nowo? Bałem się przekłamań i błędów... więc wiesz... po wykasowaniu nie może być żadnego błędu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Master Miko @ 2005-02-11 13:29:05) Bałem się przekłamań i błędów... więc wiesz... po wykasowaniu nie może być żadnego błędu IMHO bez sensu. tylko obciazasz niepotrzebnie system |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Lord_Raven @ 2005-02-11 13:31:34) Cytat(Master Miko @ 2005-02-11 13:29:05) Bałem się przekłamań i błędów... więc wiesz... po wykasowaniu nie może być żadnego błędu IMHO bez sensu. tylko obciazasz niepotrzebnie system bla bla bla ![]() Dopiro ucze się php od 3 misięcy i wcześniej uczyłem się JavaScriptu... z przyzwyczajenia do JS wolałem nie ryzykować... Miałeś racje... dałem session_start() tylko w kilku miejscach. Teraz jedno wstawiłem przed wszystkim i działa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w programowaniu chodzi o to by cos dzialalo w jak najprostszy sposob. Staraj sie wszystko minimalizowac w miare rozsadku
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Lord_Raven @ 2005-02-11 13:36:32) w programowaniu chodzi o to by cos dzialalo w jak najprostszy sposob. Staraj sie wszystko minimalizowac w miare rozsadku ![]() Teraz chce żeby działało ![]() O optymalizacji pomyślę później... I tak nie tworzę ani dużych systemów, ani wielkich portali więc narazie jest git ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 11:07 |