![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie i Panie,
Dziś znów mam pytanie... nagrode dostanie ... kto męki me skróci, bo walczę z potworem od "Form" i mnie smuci, że zwalczyć nie mogę bo coś mi się kłuci, wysyła poprawnie lub tak mi się zdaje bo nie jest to prawdą co stwór mi oddaje. ![]() dobra teraz poważnie, dość tych rymowanek ![]() niestety albo moja wiedza w dalszym ciągu jest beznadziejnie słaba albo zrobiłem jakiś banalny błąd i go poprostu nie dostrzegam. Otóż w kodzie poniżej mam dwie formy, jedna do zapisania otrzymanego klucza a druga jak wspomniałem to prośba o nowy klucz i dwa przyciski po jednym dla każdej formy. Jednak kiedy klikam na przycisk który powinien wysłać request po nowy klucz nic takiego się nie dzieje za to dzieje się sprawdzanie. I już mnie trafia bo teoretycznie sprawa jest banalna jak zupka mleczna.
to przecież banalnie proste prawda ? dlaczego więc nie robi o co proszę ? dodatkowo, ponieważ zapisuję zdarzenia do logu, znajduję w nim za każdym razem .... dwa wpisy z tą samą treścią .... dziwne. Tak wiem, prościej byłoby użyć jQuery i Ajax ale chciałem zrobić to z poziomu php wykorzystując <form>/<input> /<button> i wszystko w jednym pliku. Czy jest jakaś zasada mówiąca gdzie powinno się znajdować np "if(isset($_POST))" na początku pliku lub na końcu czy to bez znaczenia ? Czy umieszczenie form i wykonywania requestów z tego samogo pliku to poprostu zły pomysł a może poprostu całą moja misterna konstrukcja jest o kant ... rozbić ? Ten post edytował phpamator 28.05.2018, 22:33:30 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj action do formularzy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie używasz jednego formularza?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zostawił osobne jako rozdzielone logicznie i zawierające inne zestawy danych. Pchanie do jednego formularza nie da nic poza zaoszczędzaniem 2 linijek kodu, a łatwo będzie o pomyłkę gdy zmieni się coś z przyciskiem.
Dlatego bym nie operował po value przycisku, a dał pole hidden z nazwą akcji - najpewniejsze i najbardziej klarowne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 3 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to zmieni ? że formularz będzie wiedział z którego pliku ma wykonać polecenie php które zapiszesz
|
|
|
![]()
|
|
Jak nie działa to zacznij debugować, sprawdź chociażby co zawiera $_POST.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W kwestii action dodałem action="" .... bez rezultatu, dodałem action="<?php echo $SELF_costam?>" też nic, dodałem action="#" i skutek niezmiennie ten sam.
Co do zawartości $_POST wygląda na prawidłową i zawiera: array (size=1) 'prosba' => string 'Kliknij tutaj' (length=13) i if($_POST['prosba']=='Kliknij tutaj'){//zrob cos} i tak nie robi tego co trzeba ![]() No nic, musi gdzieś coś jakiś drobiazg, przepiszę sprawdzę jeszcze raz, może mi jakiś znak umknął i robi sobie jaja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosba a popros, to literówka, czy tak masz w kodzie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
miało być "popros" ale nie kopiowałem tylko klepałem i wklepałem prosba zamiast popros
![]() |
|
|
![]()
|
|
Pierwotny skrypt, z pierwszego postu działa.
Problem jest z funkcjami, które nie wiadomo co robią, i pewnie nic nie robią. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To interesujące, zresztą nie oczekiwałem niczego innego. I to powinno działać wszak to banalnie proste ustrojstwo ... prawda ?
a nie działa ![]() własnie usiadłem żeby wszystko jeszcze raz sprawdzić .... no i .... oczywiście znalazłem przyczynę ..... oooo wciurności ..... wiedziałem że to jakaś pierdoła, jeden przecinek i wszystko działa, same formy nie miały na to żadnego wpływu, to własnie kod w którym odbierany był request ... aaah gapa ze mnie, nie zauważyłem. Ten post edytował phpamator 2.06.2018, 21:39:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:13 |