Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] Problem z zainstalowaniem composera na Windowsie
Ted07

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć, po kilkunastu nie udanych próbach zainstalowania i uruchomienia Composera w celu uruchomienia projektu z GitHuba, chciałem już porzucić ten temat ale jeszcze postanowiłem zadać pytanie może mi ktoś doradzi co robię źle.

Chciałbym uruchomić projekt jednego z kolegów (prosty agregat treści) z tego forum, link poniżej.

https://github.com/RobertRorog/harvester

Najpierw zainstalowałem xamppa na moim komputerze i uruchomiłem Apache oraz MySQL.
Następnie pobrałem w/w projekt i chciałem uruchomić okazało się, że konieczna jest instalacja composera.
Po pobraniu composera pod system Windows i zainstalowaniu na domyślnych parametrach projektu nadal nie mogę uruchomić.

Co robię nie tak? Bardzo proszę o wskazówki, bo to jest mój pierwszy projekt od którego chciałbym zacząć. Co prawda jakieś doświadczenie z C i C ++ mam ale to podstawy. Teraz chciałbym spróbować swoich sił w php.
Go to the top of the page
+Quote Post
viking

-----

Akurat do tego projektu composer nie jest potrzebny bo nie wiedzieć czemu autor załączył wszystkie pliki (vendor/autoload) i dodatkowo nie zrobił żadnego release.

--------------------
+Quote Post
Ted07

-----

@viking dzięki za wyjaśnienie. W takim razie jeśli wymieniony projekt nie potrzebuje composera to dlaczego podczas próby odpalenia pojawia mi się błąd? Ja ten projekt pobrałem na i umieściłem w katalogu C:\xampp\htdocs

Wracając do composera w jakim miejscu powinien być zainstalowany jeśli używam serwera lokalnego xampp. Zainstalowanego domyślnie na dysku C:\xampp
+Quote Post
Pyton_000

-----

Tak jak zostało to opisane na stronie projektu: https://getcomposer.org/doc/00-intro.md#installation-windows
+Quote Post
Ted07

-----

Dzięki @Pyton_000 znam tą instrukcję ale nie wiem czy wszystko dobrze rozumię.

Cytat
Installation - Windows#
Using the Installer#
This is the easiest way to get Composer set up on your machine.

Download and run Composer-Setup.exe. It will install the latest Composer version and set up your PATH so that you can call composer from any directory in your command line.

Note: Close your current terminal. Test usage with a new terminal: This is important since the PATH only gets loaded when the terminal starts.

Może mi ktoś powiedzieć jak mam to przenieść jeśli mam zainstalowany serwer XAMPP? O co chodzi z tym PATH?
+Quote Post
Pyton_000

-----

https://translate.google.pl/#en/pl/This%20i...rminal%20starts.
+Quote Post
Ted07

-----

Dziękuję za pomoc
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:56