![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym policzyć ile razy w bazie danych znajduje się dane miasto ale niektórzy zapominają o polskich znakach i o wielkości liter a to jest jedno i to samo miasto. dobrze by bylo aby to juz baza danych kojarzyła te miejscowości. ale jeśli zajdzie taka potrzeba może to przetwarzać php zastanawialem sie nad funkcją http://pl2.php.net/manual/pl/function.soundex.php" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ale nie wiem jak sie za to zabrac za pomoc z gory dziekuje |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Musialbys robic kombinacje i sprawdzac, np. skryp najpierw sprawdzy "Łódź" potem zamiast ó podstawi o i sprawdzi "Łodź" itd. itp...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
miasto jest w tekscie czy w osobnej kolumnie ![]() pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolumna z miastami to varchar(50)
i nie sa to miasta userów. to powiedzmy ze jest ksiega gosci w której odwiedzający wpisują miejscowość. tak więc w tej kolumnie można się spodziewać wszelkiego rodzaju odmian miejscowości. rozumiem ze ze skrótami sobie nie poradze (Wawa - Warszawa, itp) no ale przynajmniej chcial bym przynajmniej te co moge powiązać. tak więc select odpada ![]() natomiast kolega który podpowiedział aby zamieniać polskie znaki na ich odpowiedniki ó - o ł-l to w sumie rozwiązuje problem choc myslałem ze da sie to zrobic w bazie danych (tzn. przez odpowiednie zapytanie) (heh tylko nie wiem jak zamienic polskie znaki na odpowiedniki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jezeli mowiles o mnie, to musisz to zrobic w kombinacjach, niewiadomo o czym zapomna ^^
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wielkosciami liter i tak nie musisz sie przejmowac bo jesli nie dales BINARY to nie powinno byc problemow...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 03:40 |