Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Apache + router
berstrong
post 8.02.2005, 18:27:33
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam router D-Link 504T + apache + winxp Prof, apache ustawiony standardowo na port 80, w routerze przekierowany port 80 na mój IP w Lanie (192.168.1.2) po wpisaniu w przeglądarce mojego zewnetrznego ip nic się nie pokazuje dlaczego ?
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 8.02.2005, 19:16:40
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jesli wpisujesz zewnetrzny IP z sieci lokalnej to nie bedzie dzialac dopoki nie zrobisz jeszcze SNATa dla sieci wewnetrznej dla WWW. Tzn. musisz zmienic adres zrodlowy (SNAT) pakietow wysylanych z sieci lokalnej na adres zewnetrzny na port 80 ---> adres IP (wewnetrzny) routera.

http://www.faqs.org/docs/iptables/targets.html#DNATTARGET

Ten post edytował dr_bonzo 8.02.2005, 19:21:08

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
Bakus
post 9.02.2005, 00:00:38
Post #3

Administrator serwera

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Zazwyczaj jeżeli w sieci wewnętrznej poda się adres zewnętrzny, to router tego nie będzie w stanie przeadresować, bo zapytanie będzie skierowane właśnie do niego...

U mnie w sieci po wywołaniu zewnętrznego IP otrzymuję stronę konfiguracyjną routera.
Rozwiązanie problemu:
1. w pliku c:\windows\system32\drivers\etc\hosts poustawiać domeny (lokalne, lub globalne - to bez znaczenia) na adres serwera w sieci wewnętrznej. Plik winien być taki sam na każdym komputerze w sieci lokalnej. W tedy wystarczy wywołać wpisaną nazwę i będzie dobrze.
2. Używać wewnątrz sieci wewnętrznej adresu IP komputera w sieci wewnętrznej.
3. Postawić serwer DNS wewnątrz sieci, który będzie ustawiony w opcjach połączenia z siecią i na nim ustawić adresu wewnętrzne jak i przekierowanie zapytań o domeny inne niż wewnętrzne do innych (zewnętrznych) serwerów DNS.

--------------------
Powrót do przeszłości :)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.07.2025 - 20:43