![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_MK- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam formulaz ktory przekazuje do pliku nazwijmy go polacz.php cztery zmienne:
$host, $login, $haslo, $nazwa. Plik polacz.php wyglada nastepujaco: Kod $file=fopen("dane.dat","w"); fwrite($file,$host."\n"); fwrite($file,$nazwa."\n"); fwrite($file,$login."\n"); fwrite($file,$haslo); fclose($file); $file=fopen("dane.dat","r"); $host1=fgets($file); $nazwa1=fgets($file); $login1=fgets($file); $haslo1=fgets($file); fclose($file); $db=mysql_connect($host1,$login1,$haslo1); mysql_select_db($nazwa1,$db); I tu pojawi sie problem. Przegladarka wywala nastepujacy komunikat: Kod Warning: mysql_connect(): Unknown MySQL Server Host 'localhost ' (11001) in c:\usr\krasnal\www\moje\funkcje.php on line 18 Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:\usr\krasnal\www\moje\funkcje.php on line 19 Wiem ze ten problem mozna rozwiazac na kilka innych sposobow. Mnie interesuje dlaczego w tym przypadku nie nastepuje nawiazanie polaczenia z baza danych. Gdy pozbede sie zapisu i odczytu z pliku czyli plik pokaz.php wygladal by: Kod $db=mysql_connect($host,$login,$haslo); mysql_select_db($nazwa,$db); Wszystko dziala OK. Interesuje mnie dlaczego gdy pod zmienne wykozystywane w funkcji mysql_connect podstawiam jakis ciag znakow z pliku to nie jest on traktowany tak samo jak gdyby zmiennym wartosci zostaly przypisane recznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przeciez pisze:
Unknown MySQL Server Host 'localhost ' ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po fclose($file) sprawdź co masz w zmiennej $host1:
-------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
dr_bonzo: tam nie ma zadnej spacji
mdco: we wszystkich zmiennych dane sie zgadzaja |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widać wyraźnie spację, spróbuj podać normalnie adres do połączenia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie wiedzialem ze znak \n jest odczytywany jako spacja, sugerowalem sie zastosowaniem tego znaku z c++ gdzie osnacza on nowa linie. Dzieki wszystkim za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest odczytywany jako spacja lecz jako ten znak. Co powoduje, że są błędy podczas połączenia. Np. hasło jest takie "tajnehaslo\n" i ten ostatni znak też jest brany pod uwagę.
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file() wlasnie nie pozbywa sie znakow \n. A ze wygladal jak spacja... no coz.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dr_bonzo) file() wlasnie nie pozbywa sie znakow \n. A ze wygladal jak spacja... no coz. No i to by się zgadzało gdyby była tu użyta funkcja file(), ale są tylko fgets() no i niby funkcje ten powinny pobierać całą linię minus 1 bajt (np. \n) ale coś się nie udało...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Moj blad -- nie ma tam uzytej funkcji file() -- po prostu nie przyjrzalem sie dokladnie kodowi ($file).
Cytat string fgets ( resource handle [, int length]) Returns a string of up to length - 1 bytes read from the file pointed to by handle. Reading ends when length - 1 bytes have been read, on a newline (which is included in the return value) fgets() tez zwraca \n. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:12 |