![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam ogromny problem, po przeniesieniu strony od dotychczasowego operatora mojej strony , mam problemy.
Gość przesłał mi cała stronę spakowaną na serwer, prekierowałem na katalog swoją domenę. Imortowałem baze danych , wyskakuje następująca informacja: Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_connect() in /katalog/admin/class/DRIMOsql.php(1) : eval()'d code:1 Stack trace: #0 /katalog/data/wwwConf.php(18): DRIMOsql->__construct() #1 /katalog/index.php(16): require_once('/artiplay/data/...') #2 {main} thrown in /katalog/admin/class/DRIMOsql.php(1) : eval()'d code on line 1 Dodam, że stronę stworzył na cms DRIMOcms którego nie znam. Czy ktoś jest wstanie mnie nakierować z czym może byc problem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na nowym serwerze masz php7, ktore wywalilo rozszerzenie mysql_
Podejrzewam ze musisz zapytac hosting jak odpalac strone na php5. Kody php raczej przerabiac nie bedziesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nowy serwer ma php7 w którym funkcje mysql zostały usunięte. Od lat jest ostrzeżenie w dokumentacji żeby nie używać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Od lat jest ostrzeżenie w dokumentacji żeby nie używać. Widac autorzy DRIMO cms maja w 4 literach albo bycie na biezaco albo informowanie swoich klientow o tak "blachych" problemach. Niezaleznie od opcji, w obu przypadkach zle to o nich swiadczy@Bandyta1994 tak z ciekawosci: kiedy wykonano dla ciebie ten projekt? edit: ten eval() tam tez mowi wiele o jakosci tego skryptu :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
projekt był wykinywany na początku 2017 roku....
Co ja mogę teraz z tym zrobić ? moja strona wciąż jest nie aktywna, jaki jest najlepszy sposób? szkoda słów jeśli chodzi o osoby które się zajmowały moją stroną wciąż były jakieś problemy.. Liczę ,że pomożecie mi jakoś dojść z tym do ładu ![]() Ten post edytował Bandyta1994 16.03.2018, 10:59:58 |
|
|
![]()
|
|
No przeciez ci napisalem: gadaj z hostingiem by cie powiedzieli jak sie przesiasc na php5. Czytaj prosze co ci ludzie pisza.
Od biedy mozesz isc do firmy co ci robila i by poprawiala teraz bo w 2017 roku jak ktos uzywa staroci to zmiejsca powinien beknac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jaki jest najlepszy sposób? - najlepszy sposób to hermetyzacja środowiska przy pomocy np. dockera (co polecam z racji tego, że apki w PHP stają się coraz bardziej skomplikowane i zależne od środowiska, wymagają instalacji licznych dodatków itp.)Oczywiście tutaj to nie wchodzi w grę, więc proponuję znaleźć hosting, który zapewnia możliwość konfiguracji i wsparcie ogarniętego administratora (przynajmniej takiego, co odróżnia funkcję od rozszerzenia) a potem walkę o ustawienie odpowiedniej wersji PHP, potem ustawienie np. rozmiarów tablic czy plików, potem konfiguracja MySQL i tak dalej - oczywiście to będzie pewnie kosztowało, żaden dobry ops którego znam nie bierze mniej niż 100 PLN za godzinę. I skąd pomysł, by przenieść stronę? Z migracjami zawsze są problemy, każdy z nas zna sporo przykładów spektakularnych porażek. Jak już używa się jakiejś archaicznej kupy po taniości to pierwsza zasada nie ruszać, bo może zacząć śmierdzieć ![]() ![]() Cytat w obu przypadkach zle to o nich swiadczy - na ich stronie nie ma nawet adresu, w KRS też ich nie znalazłem, pewnie kolejna firma krzak próbująca wycisnąć trochę grosza z jakiś archaicznych open sourców. Witamy w IT, świecie niekończących się bugów i wiecznej popeliny ![]() A tak na poważnie to drimozaury piszą, że system działa: Cytat Obsługa PHP w wersji: 5.3 lub nowszej - a ponieważ w PHP 7 nie działa, to niech teraz:Cytat Osoba, która zakupiła niezgodny z umową produkt ma prawo do: • żądania doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę • wymiany na nowy • odstąpienia od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz na nowa niewadliwą lub usunie wady, chyba że wymiana lub naprawa miały już miejsce, • żądania obniżenia ceny Dodatkowo prawo nakłada na sprzedającego obowiązek poniesienia kosztów związanych z demontażem, dostarczeniem, robocizną, materiałami oraz ponownym zamontowaniem i uruchomieniem. Brak odpowiedzi sprzedawcy w ciągu 14 dni od złożenia żądania uznaje się za jego akceptację. Pogadaj ze swoimi prawnikami, to jest tak zwana wada ukryta. I ze stroną w obecnej postaci tak czy inaczej raczej będziesz musiał się pożegnać, bo nikt nie będzie przecież płacił za upgrade systemu lub downgrade środowiska. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 14 Dołączył: 23.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukaj źródła po ciągu znaków "mysql_" (grep -HR 'mysql_'). Jeśli wyników jest niewiele to spróbuj zmienić "mysql_" na "mysqli_" - może zadziała.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukaj źródła po ciągu znaków "mysql_" (grep -HR 'mysql_'). Jeśli wyników jest niewiele to spróbuj zmienić "mysql_" na "mysqli_" - może zadziała. Nie zadziała bo 1-szy parametr np. do query to jest połączenie a potem zapytanie. Trzeba to zrobić z głową, a nie sądzę że będzie tam tylko kilka query do wykonania. Chyba że jakimś cudem jest tam jakiś wrapper. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 874 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak coś, właścicielami oprogramowania jest firma:
I4S Sebastian Rzepa ul. Brzeska 57i/28 21-560 Międzyrzec Podlaski NIP: 537-241-88-85 https://www.netcoding.pl/pl/kontakt Więc to nie taka firma-krzak. |
|
|
![]()
|
|
Skoro autor nic nie pisze to ja napisze:
problem zostal rozwiazany poprzez ustawienie php5 dla aplikacji Nie zmienia to jednak faktu, ze warto by sie z tworcami poklocic ze taka kiche odwalili. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 07:58 |