![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2004 Skąd: w-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jaki jest sensowny sposób na zrobienie opcji "zapomniałem hasła"? mam zrobione logowanie php+mySql na sesjach, w bazie trzymam login i md5(hasło). Myślalem o tym, żeby użytkownik podawał email i login, i jeśli taki istnieje w bazie, to dla konta o takim email i login zrobić Update: zapomniane hasło zamienić na jakieś losowe i wysłać mail z nowym hasłem. Ale chyba powinna być jeszcze jakaś aktywacja tego nowego hasła? czy myślicie, że nie jest to konieczne? z góry dzięki za opinie tmk |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale chyba powinna być jeszcze jakaś aktywacja tego nowego hasła? czy myślicie, że nie jest to konieczne? Raczej nie ma potrzeby - wystarczy sobie zadać pytanie - po co ? -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2004 Skąd: w-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak można losować jakiś ciąg mieszany litery-cyfry? bo rand, srand, to tylko do liczb się nadają..
jest gotowa funkcja? czy trzeba jakoś swoją zmontować? tmk |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja myślę, że jednak takie potwierdzenie byłoby przydatne, ponieważ osoba, która zapomniała hasła mogła podać komuś swój email i ktoś może jej to hasło zmienić, a ta osoba nie wiedząc o tym będzie się męczyła nad wpisaniem starego hasła...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(gilbo) a ta osoba nie wiedząc o tym będzie się męczyła nad wpisaniem starego hasła Nie wiedząc o czym? O tym, że dostała nowe hasło na maila? ![]() tmk: było wiele razy na forum, poszukaj... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Skąd: Uć Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tmk: chyba losowanie mozna zrealizowac np generujac sobie id sesji i uzyc go jako hasla
-------------------- Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po kliknięciu wysyłasz emaila z losowym nowym hasłem oraz linkiem aktywacyjnym. Po wejściu na ten link można użyć przesłanego losowego hasła do ustawienia nowego, własnego hasła. Email posiada też informację tego typu:
"prawdopodobnie użyłeś opcji "zapomniałem hasła". Jeżeli tego nie robiłeś, zignoruj ten email" bo przecież linku "Zapomniałem hasła" może użyć każdy, a głupio by było codziennie mieć nowe hasło ustawiane przez zlosliwych kolegow -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A jak można losować jakiś ciąg mieszany litery-cyfry? bo rand, srand, to tylko do liczb się nadają.. jest gotowa funkcja? czy trzeba jakoś swoją zmontować? Jest taka funkcja do tworzenia takich ciagow znakow ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz może na serwerze jakiś słownik aspell to może sobie wbrac losowe slowo.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiecie, podanie komuś emaila nie oznacza odrazu, że ma on dostęp do konta samego w sobie... nie przesadzajmy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
losowanie: robisz sobie tablicę z możliwymi znakami i array_rand. do wypełnienia tablicy możesz użyć range
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do losowego hasła:
Uzyskasz w ten sposób bardzo ładne, pięcioznakowe hasełko... a potem przy pierwszym logowaniu wyświetl komunikat: "to tylko hasło tymczasowe, ustal nowe"... ale rymuję ![]() -------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
echo "Niemożliwe!"; exit;} |
|
|
![]()
|
|
@jono: przy tablicy masz większą kontrolę nad zestawem znaków dla hasła.
no ale dla haseł zawierających wyłącznie litery i cyfry Twój kod jest ok. Wg mnie niepotrzebne obcinanie od losowej pozycji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2002 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim skromnym zdaniem jedyne słuszne
![]() 'zapomniałem hasła' klik, formularz adres ‘e-mail’ zapominalskiego, na ten mail idzie list z linkiem do formularza ‘nowe hasło’, ‘powtórz hasło’, kolo wpisuje co trzeba i po krzyku. Link oczywiście ma jakiś tam okres ważności. -------------------- Inni dążą do doskonałości, ja nie muszę ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skonczmy teoretyzowac
![]() przejdzmy do konkretow ![]() skad ten ostatni formularz do nowego hasla ma wiedziec ze odpowiednia osoba chce zmienic haslo ? - swoje haslo w linku podac jakis sid skladajacy sie z 32 znakow? i sprawdzic czy ten kto wchodzi wchodzi poprzed dobrego linka czyli sprawdza id z linka z jakims tam sid pobranym np z bazy ? czyli trzeba utworzyc kolejna kolumne w tabeli user dobre? tak zrobilem newsletter do usuwania kogos i potwierdzania checi dostawania newsow. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Skąd: że znowu ლ(ಠ益ಠლ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(jono @ 2005-02-08 19:55:34) Co do losowego hasła: Sorry, że odpowiadam trochę po czasie, ale powiem wam jak zrobiłem to ja, chociaż zaawansowany nie jestem.[...] Po co robić jakieś tablice, skoro są gotowe rozwiązania do tego. Nowe hasełko można wygenerować za pomocą Co da w rezultacie ciąg 13 cyfr i liter wygenerowany na podstawie aktualnego czasu + może dodać ciąg zawarty w atrybutach. W bazie, dla każdego usera warto zapisywać jego status, np. 0 to user nieaktywny, 1 - aktywny, 2 - była prośba o zmianę hasła. Gdy status=0 to do usera nie wysyłamy wiadomości newslettera. Gdy status=1 wiadomo, a gdy status=2 możemy wysłać wiadomości np. newslettera bo ktoś, nie wiadomo kto, próbował usunąć konto/zmienić dane/zrobić cokolwiek co wymaga potwierdzenia ale jeszcze tego nie potwierdził. I gdy status=2 a user potwierdza co tam chciał to wtedy zmieniamy mu status na inny albo usuwamy rekord. Statusy mogą się różnić w zależności od potrzeb, zawsze może być ich więcej ![]() Tak robię swój newsletter, który działa na tekstowej bazie danych a który wymaga potwierdzenia dodania/usunięcia adresu e-mail i umożliwia to za pomocą linków w mailach oraz za pomocą formularza ![]() http://www.pil.vectranet.pl/~tomilipin/newsletter/index.php Ten post edytował tomilipin 17.11.2005, 22:45:31 -------------------- Kod $kobieta = 'Kobieta zmienną jest...'; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 13:06 |