![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
parę ładnych godzin borykam się z problemem, bardziej chodzi o kwestię SQL. Obrazując, skrypt po wpisaniu w textboxa wyszukuje w SQL dane rekordy, gdzie nazwa = wpisanna_wartosc. Zakładając, że wpisałem 2 nazwy oddzielając je przecinkiem (X, Y) Mianowicie 2 warunki: a) jeśli się wybierze opcję "wszystkie zawierające wpisane wartości" ma szukać wszystkich rekordów, w których występuje dana wyżej "nazwa". To działa: Wzór: Zawiera X; Zawiera Y; Zawiera Y i X; To działa jak należy. b ) jeśli się wybierze opcję "wszystkie zawierające TYLKO wprowadzone wartości ma szukać rekordów, w których występuje tylko w "nazwa" to, co wprowadziliśmy. Tutaj nie wiem, jak to zrobić. Wzór: Zawiera X i Y - tylko, nie chcę rekordów, które zawierają tylko X, tylko Y oraz ewentualnie jeśli w MySQL w "nazwa" jest 3 opcje (X, Y, Z). Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć, reausumując: -------------------- Przykład: Mam 5 wartości w tabeli, gdzie nazwa to w różnych kombinacjach: 1)Nazwa1, Nazwa2, 2)Nazwa1, Nazwa8, 3)Nazwa1, Nazwa9, 4)Nazwa8, Nazwa3, 5)Nazwa4, Nazwa5, Używając wybranej opcji pierwszej, gdzie w polu textboxa wpisane będzie: "Nazwa1, Nazwa8" Wynikiem będzie: 1), 2),3),4), to jest prawidłowe. Używając opcji drugiej efektem powinno być TYLKO 2). Ten post edytował ossUter 27.01.2018, 19:57:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:37 |