![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szczerze przyznając nie bardzo wiem jak poprawnie zapisać warunek dla rekurencji drzewka kategorii. W bazie mamy 2 tabele: - Category [id] [m_id] [name] [desc] - Elements [id] [c_id] [...] Jeśli kategoria jest na pierwszym poziomie menu -> [m_id] = NULL, subkategorie zawsze zawierają w [m_id] id kategorii matki. Docelowo chciałbym, aby pod nazwą danej kategorii wyświetlić ilość elementów, które zawiera, a także zostawić możliwość odnoszenia się do pojedyńczych dlatego pomyślałem o wrzuceniu do tablicy wszystkich id danej kategorii, które znalazło. Problem w tym, że znajduje mi elementy poprawnie tylko 1 poziom niżej, a do tego ćwiczenia chciałbym napisać dowolną głębokość poziomów. Jako, że jestem w trakcie nauki, staram się pisać metody tak by był jak najbardziej uniwersalny do zmiany i już szczerze mówiąc koncentracja całkiem wybiła się z tropu.. W tym momencie kod zlicza i pokazuje ilość subkategorii wewnątrz każdej, ale jak wspomniałem nie uwzględnia tych, które są od kolejnego poziomu. Jak zapisać warunek rekurencji by uzyskać taki efekt?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:58 |