![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programując w PHP oraz w kilku innych językach skryptowych brakowało mi czegoś w rodzaju preprocesora kodu źródłowego: czegoś co np. usunie zbędne fragmenty kodu w wersji produkcyjnej skryptu lub połączy kilka plików w jeden [..,itd]. Używaliśmy w tych celach różnych narzędzi i skryptów, które w pewien sposób "dawały radę", ale postanowiłem stworzyć coś bardziej uniwersalnego [..] i napisałem jakiś czas temu w Pythonie ("oswajam węża") coś w rodzaju uniwersalnego preprecesora kodu źródłowego, który można uruchomić by wykonał polecenia z komentarzy i np. wygenerował nowy plik wyjściowy z wersją na produkcje.
Pogram raczej spodobał się moim znajomym, którzy go testowali przez ostatnie dwa tygodnie, a teraz jest w tzw. fazie publicznej alfy i jak na razie wszystko działa dobrze. Ponieważ podejrzewam, że mój program może tutaj kogoś zainteresować, to prywatnie będę mile wdzięczny za rzucenie okiem i feedback, oraz w miarę możliwości i zainteresowania zapraszam do zabawy. https://github.com/k0ff/blox Ten post edytował K0FF 30.12.2017, 23:57:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że ja też troszkę z Pythonem miałem przyjemność to pozwoliłem sobie zerknąć w kod
![]() Do tworzenia CLI ja używałem Docopt: https://github.com/docopt/docopt Jest fajny wygodny i uprasszcza cały proces tworzenia parametrów. - Nie stosuj @ w argumentach. źle to wygląda i kiepsko używa. - Jako argumenty metod użuwaj małych liter, duże stosuje się do CONS Z tego co rozumiem to robię sobie pliczek .bx który zawiera definicje np. że mogę sobie coś gdzieś dopisać, coś usunąć z kodu. Nadawałoby się to w sumie jako tool podpięty pod Git Hook do robienia czegoś. Ogólnie fajny pomysm. PS. Pod jaką wersję Pythona pisaleś? 2.7? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Program pisałem z myślą o Python.3.x, ale tak by działał też na Pythonie 2.7 testując go pobieżnie na obu wersjach.
W wolnej chwili z chęcią przetestuje ten Docopt gdy będę miał wolną chwilę, ale nieprędko bo ogólnie mam tzw. "noworoczną" reorganizacje pracy ![]() Ogólnie najfajniej by było zrobić, by można instalować ten program przez pip, ale jeszcze nie wiem co i jak z tym.. Co do tych argumentów z tą @ to chciałem oddzielić argumenty wpływające na interpreter i z mojego założenia to powinno się ich używać w szczególnych przypadkach, np. podczas debugowania skryptów itp. a pozostałe argumenty są traktowane jak zmienne interpretera np. wykonując `blox --@debug` debugujemy nasz skrypt, a `blox --debug` ustawiamy zmienną debug na true i możemy jej używać w interpreterze np. w skrypcie ```
``` gdy np. wykonamy `blox plik.php wyjscie.php --not-debug` to na pliku wyjściowym nie będziemy mieli tak oznaczonego kodu, który służył nam np. tylko do debugowania czegoś tam jedynie na deweloperce. Co do tych argumentów pisanych dużą literą może rzeczywiście[..], ale czytałem jakiegoś PEP'a i tam były jakieś przykłady, które mogłem źle zrozumieć, że niektóre ważniejsze obiekty były nazywane dużymi literami i pomyślałem [..], zresztą nieważne - ograniczę to w przyszłości, by nie było z tego powodów jakiś niejasności w nazewnictwie zmiennych. Ogólnie to pliki bx są dodane do repozytorium jako przykłady zamiast dokumentacji (na której eleganckie opracowanie nie znalazłem wolnego czasu), by po rzuceniu okiem na taki plik mniej-więcej wiedzieć jak wygląda składnia preprocesora, ale ponieważ polecenia są interpretowane tylko z linijek rozpoczynających się jako komentarze to z założenia można je wstawiać w dowolnym kodzie źródłowym, do czego właśnie powstało to narzędzie i sam mam zamiar używać go z git hook'ami, bo przyda mi się do pewnych zastosowań. Dzięki za zainteresowanie SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o zmienne do skryptu to chyba lepiej będzie używać po prostu environments, a to cli przekazywać tylko opcje które wpływają na progam.
Ew. jak już chcesz przekazywać w cli to możesz np. `-e var=val -e var2=val2` itd. Co do PIP: https://marthall.github.io/blog/how-to-package-a-python-app/ szybko łatwo i przyjemnie ![]() Przeglądając pliki bx w miarę przyswoiłem co i jak działa więc jest to w miarę przystępna forma dokumentacji. |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze w tym miesiącu zrobię z tego pakiet, a co zmiennych: blox jeśli nie zdefiniowaliśmy nim zmiennej to bierze zmienne systemowe, tzn. używając {@:nazwa.zmiennej} bierze pierw zmienną lokalną, a jeśli takiej niema to użyje zmiennej systemowej, jest w repozytorium taki przykład co używa {@:zmienna}, {#:zmienna}, {$:zmienna}, gzie dodatkowo # to tylko zmienne lokalne interpretera, a $ to tylko zmienne systemowe.
Dodałem zmienne jako parametr w cli, bo wpływają one na wyjście (np. bloki warunkowe) w procesie generowania wyjścia. Można używać --zmiennej, --not-zmienna --zmienna:wartość by np. za pomocą jednego hook'a wygenerować kilka wersji pliku itp. Będę jeszcze działał w temacie tego procesora za kilka miesięcy (na wiosnę) jak go trochę sam poużywam w jakiś swoich projektach i zbiorę feedback od znajomych i zainteresowanych (mam lokalnie plik blox.todo). Teraz jak będę miał wolny czas na pythona to będę uczył się jak pracować z źródłami danych - jak baza danych sqlite, pliki xml i json itp. by móc już coś konkretnego zaprogramować w tym języku, bo mam od dłuższego czasu pomysł na dwa inne i niezobowiązujące programy, które będę sobie pisał w pythonie po godzinach w zależności od ochoty, które z założenia - w dłuższej perspektywie ułatwią mi codzienną prace i pozwolą opanować w praktyce kolejny język programowania, ale to jest już temat na inny wątek. Ten post edytował K0FF 3.01.2018, 13:24:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 15:35 |