![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, napisałem sobie prostą stronę z przeglądami obiektu budowlanego.
Zasada działania jest następująca: index.php - wyświetla listę obiektów w tabelce z podziałem na kolumny: FIRMA - RODZAJ - CENA - OSTATNI PRZEGLĄD - NASTĘPNY PRZEGLĄD - OPCJE edytuj.php - edytuje dodane wcześniej obiekty (edycja odbywa się przez naciśnięcie przycisku edytuj znajdującego się w kolumnie OPCJE) dodaj.php - dodaje do bazy danych obiekt Chciałbym dodać możliwość automatycznego wysyłania wiadomości email na mój adres np. 2 tygodnie wcześniej niż data w kolumnie "NASTĘPNY PRZEGLĄD". W jaki sposób mogę osiągnąć taki efekt ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Piszesz skrypt, ktory pobiera z bazy rekordy, ktorych nastepny przeglad jest za dwa tygodnie, nastepnie wysylasz maila do osob.
Skrypt ten odpalasz CRONem np. raz dziennie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzaj w CRON np raz na dzień daty z bazy i wysyłaj maila np. PHPmailerem.
-------------------- |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czyli bez tworzenia harmonogramu zadań się nie obejdzie ?
W takim razie w jaki sposób mogę wywołać okienko z informacją, że zbliża się termin końca przeglądu wraz z nazwami firm ? Coś mi się wydaje, że będę musiał zostać z kalendarzem opartym na skrzynce mailowej. Ten post edytował plejaz 19.12.2017, 14:37:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie rozumiem? Jaki harmonogram? I po co ci jakies okienko? Wszystkie dane juz masz w bazie. teraz tylko skrypt, ktory pobierze rekordy i wysle i po sprawie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Muszę utworzyć wywoływacz (CRON), który będzie uruchamiał określone zadanie ?
Czy do tego nie muszę mieć większych uprawnień na serwerze gdzie mam hostowaną stronę ? Skrypt napisałem dla własnego użytku opierając się na rozwiązaniach znalezionych w sieci. |
|
|
![]()
|
|
No raczej kazdy hosting daje ci dostep do crona w takiej czy innej postaci. Nie spotkalem sie jeszcze z takim, ktory nie daje.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety nie rozumiem w jaki sposób mam osiągnąć założony efekt.
Myślałem, że istnieje łatwiejsze rozwiązanie oparte na kilku linijkach kodu. Dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
no bo to jest kilka linijek kodu
1) pobranie danych rekordow z bazy 2) Wyslanie maila. koniec. + odpalanie tego skryptu z crona czy co tam ci daje twoj hosting (jak zwal tak zwal) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 19 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega chyba ma pierwszy raz styczność z CRON'em i sposobem jego działania.
@plejaz - jaki masz hosting? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 10:47 |