![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na początek zrzut ze struktury bazy: ![]() Zasada jest taka: a) Produkt ma wiele cech ![]() c) Rozne produkty moga miec takie same cechy d) Rozne produkty moga miec takie same wartosci cech e) Tabela produkt powinna przechowywac ID cech danego produktu * Wolalbym unikac relacji wiele-do-wielu ale ostatecznie... I nie wiem wlasnie jak rozwiazac punkt e... sa 3 rozwiazania (wg. mnie): 1) Encja "Cechy - Produkty" daje FK do encji "Produkty" ale wtedy bedzie relacja M:N... 2) Tak jak na obrazku.. jeszcze jedna encja "Informacie o produkcie" ale mam wrazenie ze to tylko duplikowanie encji "Cechy-Produkty"... no i jest realacja M:N 3) Moze encja "Informacje o produkcie" nie jest wogole potrzebna, i to tylko kwestia odpowiedniego zapytania do bazy? Kompletnie już się pogubiłem jak to rozwiązać... i jeszcze jedna sprawa.. nie moge jakoś ułożyć zapytania do bazy aby mi pobrało wartosci dla wiecej niz 2 tabel... jak ukladac porownania? BArdzo prosze o przykladzik na podstawie mojej bazy ![]() Dzięki i pozdrawiam Marcin Ten post edytował Fallout 5.02.2005, 16:22:45 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:57 |