![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Przesyłam dane z jednego pliku (formularz) o drugiego za pomocą ajax. W drugim pliku dane z formularza wyświetlają się ładnie, lecz problem gdy chce pobrać inne dane które są nie z tego pliku. Mam tak: skrypt1.php (includuje smarty i inne podstawowe dane o użytkowniku) skrypt2.tpl (tu mam formularz i skrypt ajax za pomocą którego wysyłam żądanie do skrypt3.php) - plik widoku skrypt3.php (plik tak jakby główny który wykonuje wszystkie operacje danej akcji. (np. rejestracja), tu też potrzebuje pobrać pewne dane użytkownika oraz smarty, aby wyświetlić dane w pliku widoku (skrypt2.tpl)) plik skrypt2.tpl
plik skrypt3.php
dostaje błąd: Fatal error: Call to a member function assign() on a non-object in C:\WebServ\httpd\scripts_php\skrypt3.php on line 3 Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam. Ten post edytował boosik01 21.11.2017, 13:21:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zmienna $tpl nie jest obiektem smarty. Tworzysz w ogole gdzies te zmienna w tym skrypcie 3? Bo w kodzie co pokazales nie tworzysz, a sama w magiczny sposob sie nie utworzy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak tworzę, przepraszam nie dopisałem tego.
Tworze ją w pliku głównym index.php
Bez ajaxu smarty działa łdnie, gdy próbuje zrobić wszystko 'dynamicznie' tak jakby wtedy skrypt3 nie widzi smarty Ten post edytował boosik01 21.11.2017, 13:28:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Co z tego, ze tworzysz w pliku index.php skoro skrypt3 odpalasz bezposrednio z pominieciem index.php....
url: 'skrypt3.php', plik index.php sie nie laduje w ogole, bo niby czemu? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No w sumie... O tym pomyślałem
![]() Lecz może jakieś porady ? Czy wychodzi na to że trzeba wszystko na nowo includować ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AJAX to nic więcej jak niezależny request. Tak jakbyś sobie wpisał w przeglądarce adres skrypt3.php. Jak już to zrozumiesz to z górki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem. Chodzi mi o to czy może masz jakiś pomysł jak to wszystko inaczej zrobić? czy zostaje dołączanie plików na nowo?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej aby był zawsze jeden punkt wejścia do aplikacji - index.php i on wszystkim zarządzał. Jeśli masz naście plików to niestety w każdym musisz dołączyć co tam potrzeba.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No dobrze. Próbuje dołączać smarty. Wszystko gra. Tylko ze znowu musze dopisać:
czyli ten plik widoku by przekazać dane do tego skryptu. Wtedy mam dwa razy to samo wyświetlenie strony czyli w tym wypadku dwa formularze rejestracyjne |
|
|
![]()
|
|
To nie generuj w tym pliku całego szablonu tylko jakąś konkretną akcję - walidację, rejestrację i przesyłaj dane jako JSON.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:51 |