Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Google Sitemap w simplexml_load_string(), Problem z tworzeniem/podglądem tagów image:
Tomplus
post 21.11.2017, 12:35:08
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam prośbę o pomoc w sprawie rozwiązania kwestii tworzenia tagów sitemap wg standardu Google. W sieci nie znalazłem żadnej pomocy w tej kwestii, więc może tutaj ktoś będzie znał odpowiedź.

Mam działający kod tworzący Sitemap. Generuje poprawnie z wyjątkiem <![CDATA[]] które wygląda tak: &lt;![CDATA[]]&gt;

Elementy standardu Google tworzę poprzez metodę addImage(), gdzie aby zadziałały tagi image:* muszę dodać poprawny schema, bez tego będę miał tagi: image > [loc, title, caption] zamiast image:image > [image:loc, image:title, image:caption]

1. private function addImage($siteurl, $imageUrl, $productName, $description) {
  2. $image = $siteurl -> AddChild('image:image', null, 'http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1');
  3. $image -> AddChild('image:loc', "<![CDATA[{$imageUrl}]]>");
  4. $image -> AddChild('image:title', "<![CDATA[{$productName}]]>");
  5. $image -> AddChild('image:caption', "<![CDATA[{$description}]]>");
  6. }

W sieci znalazłem rozwiązanie do dodawania poprawnie CDATA, ale powyższym kodzie nie działa, z racji tego że w obiekt $image wydaje się pusty. Brak jakichkolwiek elementów, w porównaniu do $siteurl. Dlatego poniższa metoda nie działa, bo nie ma o co zahaczyć. Jednakże finalnie w pliku XML, mam wszystkie te pozycje.

1. private function addCData($xml, $cdata_text) {
  2. $node = dom_import_simplexml($xml);
  3. $dom = $node -> ownerDocument;
  4. $node->appendChild($dom -> createCDATASection($cdata_text));
  5. }

Proszę o pomoc w poprawnym utworzeniu tagu image, z poprawnym CDATA.

Ten post edytował Tomplus 21.11.2017, 12:38:50
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:12