![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam klasę testową:
http://wklejto.pl/310295 oraz klasę do uzupełnienia, na podstawie testu: http://www.wklejto.pl/310296 Jak to wykonać?, proszę o przykład na podstawie jednej metody. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No masz uzupelnic metody swojej klasy takim kodem php, by przeszedl poprawnie test. Co w tym niezrozumialego?
jesli chcesz, by twoja klasa tylko spelniala test, to ta metoda
moze wygladac poprostu tak:
Co oczywiscie jest bzdura bo test jest do dupy. No ale metoda go teraz spelnia ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym, że umiem pisać już kod php ale gdy na mam to porównać z kodem testów, to jakiś dramat.
To co napisałeś nie wiem wgl skąd się wzięło, chodź sam kod rozumiem. Nie rozumiem dlaczego tak, a nie inaczej została uzupełniona metoda, mógłby ktoś krok po kroku? Ew jakiś tutorial dobrze wytłumaczony? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To o czym piszesz to TDD.
Więc: - Piszesz test, uruchamiasz - nie przechodzi - Piszesz maksymalnie minimalną implementacnę żeby test przeszedł. - Piszesz kolejny test, uruchamiasz - znowu nie przechodzi - Znowu implementujesz minimum do spełnienia testu. - Robisz ew. refaktor kodu tak żeby testy dalej przechodziły itd. itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat To co napisałeś nie wiem wgl skąd się wzięło W tescie wyraznie miales pokazane, ze kazdy znak ? ma zostac zamieniony na litere z przedzialu a-zW nazwie metody testowej zas wyraznie masz napisane, ze ma to byc losowa litera z tego przedzialu. DLatego napisalem, ze test jest do dupu, bo jak widzisz ja zamieniam ? poprostu na litere "a" a nie na zadna losowa, a test i tak przechodzi poprawnie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:08 |