![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
chcę z podfolderów odnieść się do lokalizacji w głównym folderze. próbuję użyć kodu
który nie działa. nie chcę stosować wielokrotnego
w jaki sposób zapisać includ'a aby z każdego poziomu odnosił się do folderu 'files' w katalogu głównym ? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz stałą w pliku np. const.php i tam definiujesz ścieżki np.
define('FILES_PATH', __DIR__ . '/files/'); Potem używasz np. FILES_PATH . 'header.php'; __DIR__ wskazuje na obecny katalog danego pliku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trochę nie bardzo rozumiem.
utworzę plik ze zmiennymi o nazwie const.php w nim umieszczę definicję dla stałem FILES_PATH no i ok. ale później jak chcę użyć stałej FILES_PATH to muszę uprzednio w tym pliku zainportować const.php? i kółko się zamyka bo teraz z każdego pliku index.php będę musiał się odnośić do const.php? mam strukturę np -[files] --header.php --footer.php --[imgs] ---.... --[scripts] ---..... -[oferta] --index_oferta.php --[podoferta] ---index_podoferta.php -[galeria] --index_galeria.php -index.php -const.php const.php= chcę w każdym pliku takim samym sformułowaniem "include" kod z pliku files/header.php to z wykorzystaniem const w pliku index php będę musiał wpisać coś na kształt:
natomiast w pliku index_oferta.php musiałbym już importować conts.php z wyższego poziomu? czyli:
to w takim wypadku dla index_podoferta.php zaś bym musiał walić " ../../ " dla const.php Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle główkuję. Albo podpowiedzcie troszkę jaśniej jak do każdego pliku index.php wrzucić kod z files/header.php Z góry dzięki za cierpliwość i pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:11 |