![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie oto tabele:
![]() taki kod który działa dobrze.
poniżej taki który nie funkcjonuje pobierz, plaintext pierwszy kod dodaje drużynę wpisaną w formularzu - działa ok drugi ma za zadanie uzupełnić tabele Trener_has_Team...ale jej nie uzupełnia...chociaż wartości dostaje - tylko, że w przypadku gdy jeden trener doda kilka drużyn - ten kod dostaje zawsze te same wartości - pierwsze z wyników. jak to poprawić mogę? Ten post edytował mattii 9.11.2017, 11:19:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat drugi ma za zadanie uzupełnić tabele Trener_has_Team...ale jej nie uzupełnia...chociaż wartości dostaje - Czyli co? nie dodaje sei zaden rekord do bazy? No to wyswietl blad zapytania (zakladam ze w ogole zapyutanie wykonujesz... bo w kodzie tego nie widac)Cytat tylko, że w przypadku gdy jeden trener doda kilka drużyn - ten kod dostaje zawsze te same wartości - pierwsze z wyników. Oczekujesz, ze wywrozymy sobie kod, ktory pobiera dane z formularza? O samym formularzu juz nie wspominajac...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wyglada kod, ktory dotyczy mojego zapytania razem z formularzem.
drużynę do bazy dodaje jak najbardziej. ale nie uzupełnia tabeli Trener_has_Team....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ale nie uzupełnia tabeli Trener_has_Team.... Przeciez ci napisalem co masz zrobic... jestem swiecie przekonany ze pisalem po polskups: wspomnialem tez, ze zapytanie nalezy WYKONAC a ty jak go nie wykonywales tak nadal nie wykonujesz.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, dodałem $result4=$DBcon->query($$querydd4); i teraz zwraca $result4 i insert zaczął dodawać dane do tabeli - ale nie do końca wiem dlaczego ? czyli teraz fragment, ktory nie działał mam tak, bo w zapytaniu select dodałem aby wybierało max id - czyli ostatnie dodane-bo trener może mieć teoretycznie kilka drużyn:
|
|
|
![]()
|
|
zglupialem. to co teraz nei dziala?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
działa wszystko jak trzeba
tylko myślałem, że: $result4=$DBcon->query($querydd4); zwróci true jeśli zapytanie $querydd4 się wykona a false jeśli nie ale to nie jest tylko informacja o błędzie w takim razie..bo bez tego ten insert nie działa - dobrze mysle ? |
|
|
![]()
|
|
$DBcon->query()
wykonuje zapytanie Funkcja ta zwraca true albo false w zaleznosci czy sie powiodlo czy nie. Czego nie rozumiesz? Tak, jesli nie wywolasz $DBcon->query() to zapytanie nie zostanie wykonane. To tak samo jak z lista zakupow. Co z tego ze napiszesz na kartce. Sama sie nie zrobi. Musisz isc do sklepu i kupic to co jest na kartce. Nie pojdziesz, to lodowka nadal bedzie pusta. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, już jasniej.
czyli skoro mam:
to ten if tak na prawdę za jednym razem wykonuje Inserta i sprawdza czy się wykonał, tak ? |
|
|
![]()
|
|
tak
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy opanowane. Teraz możesz poczytać o wyjątkach i transakcjach. Raczej nie chcesz robić inserta jeśli poprzedni zawiódł.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Raczej nie chcesz robić inserta jeśli poprzedni zawiódł. No i na chwile obecna przeciez nie robi. Spojrz na zagniezdzenie IFow.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale taka forma jest nieczytelna i dobrze żeby powoli wszedł w temat transakcji skoro ma tabele zależne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja nie mowie ze nie. Mowie tylko, ze twoje zdanie, ktore zacytowalem, jest nieprawdziwe w tej sytuacji i moze wprowadzac matiego w blad.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:41 |