![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z wstawieniam danych do bazy
Próbowałem też Ale za kazdym razem "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie używa się mysql_* - metody stare i niebezpieczne. Preferowanie mysqli (bardzo podobne) lub pdo.
2. Błędy się wyświerla. Zamiast komunikatu wyśietl mysql_error() 3. Napisy wkłada się ' lub " zależnie czego używasz jako znak okalający całe zapytanie. 4. Używając mysqli lub pdo ORAZ bindowania zabezpieczasz się przed SQL Injection (metoda włamu) To na początek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie używa się mysql_* - metody stare i niebezpieczne. Preferowanie mysqli (bardzo podobne) lub pdo. 2. Błędy się wyświerla. Zamiast komunikatu wyśietl mysql_error() 3. Napisy wkłada się ' lub " zależnie czego używasz jako znak okalający całe zapytanie. 4. Używając mysqli lub pdo ORAZ bindowania zabezpieczasz się przed SQL Injection (metoda włamu) To na początek. Dziękuje za odpowiedz wszystko dziala tak jak trzeba. Ale mam jeszcze jedno pytanko, jak moge sprawdzić czy użytkownik o danym loginie jest juz w bazie (jeśli jest to nie dodawac 2 raz) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz wykonać wpierw select z odpowiednimi warunkami i sprawdzić czy ilość zwracanych wierszy jest == 0 (ew. użyć COUNT() w zapytaniu i sprawdzić wynik)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 23:32 |