![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanie odnośnie wątku inner join w sql, udało mi się utworzyć dwie tabele, klienci i faktury i teraz w formularzu chciałbym dodać fakturę ale ten dokument chce przypisać do konkretnego klienta o id z tabeli klienci, pozniej rozumiem, ze juz zrobie selecta z inner join i polacze to polami id_klienta, ktore to pola mam w dwóch tabelach.
jak teraz zrobić formularz by mi to ładnie dodawało z opcją wyboru klienta z tych już wpisanych w tabeli klienci, teraz mam po prostu:
aby dodać fakturę na nazwę klienta muszę go jakoś wybrać z listy dodanych klientów i pobrać jego id_klienta i dokument zostanie przypisany do tego id... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym dodał trzecią tabelę, do której zapisałbym ID_klienta i ID_faktury.
Później SELECTEM wybierasz klienta o danym ID z tabeli KLIENCI i JOINEM wybieraz odpowiednie faktury z tabeli FAKTURY przy pomocy tabeli, która łączy ze sobą te ID. Ten post edytował slawek3422 6.10.2017, 09:27:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mnie chodzi dokładnie o kod PHP czego użyć by operować na dwóch tabelach klienci i faktury czyli w pierwszym wierszu pobieram jakos nazwę firmy - tego nie wiem jak - a poniżej kolejne dane już tworzą wpis faktury - tego też nie wiem jak - a do wyświetleń linkuje to inner joinem po id_klienta, który faktura otrzymuje w momencie zapisu dokumentu - wydaje mi się że kolejna tabela jest zbędna... Ale może się mylę
![]() Ten post edytował hunter777 6.10.2017, 16:30:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:48 |