![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Skleiłem sobie taki kod aby zliczał ile dana liczba pojawiła się w bazie danych. I chcę też tak zrobić by zaznaczając 2 daty tylko z tego okresu policzył ilość wystąpień. Tylko jak robie to takim zapytaniem to cały czas zlicza wszystkie rekordy. Nie wiem jak to ugryżć. Zauważyłem że zlicza tylko ostatnią kolumnę. Czyli musiałbym każdy dodatkowy warunek AND tah1.datum IN('$a','$b') dodawać do każdej kolumny czy idzie to krócej zrobić jakby dodatkowym selectem. Oto kod
Pozdrawiam Zrobiłem takie zapytanie i okey pokazuje ilość wystąpień liczb w zakresie dat ale czy mozna to ukrócić?
Ten post edytował woxala123 23.09.2017, 13:11:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
naprawde na matmie nawiasow cie nie uczyli??
2*3 + 4 * 3 + 7 * 3 To jest to samo co (2 + 4 + 7) * 3 Identycznie z OR i AND -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No wiesz najpierw wykonuje się działania w nawiasach a potem dalsze działania z wynikiem ich czyli tak aby opuścic nawias. To tak dla przypomnienia potomnym.
Zrobiłem coś takiego. To już lepiej? I jeszcze pytanie czy da się też obliczyć pary wystepowań liczb, przy zmodyfikowaniu kodu. Pozdrawiam Ten post edytował woxala123 24.09.2017, 19:03:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat No wiesz najpierw wykonuje się działania w nawiasach a potem dalsze działania z wynikiem ich czyli tak aby opuścic nawias. No ja to wiem. To ty nie widziales i tworzyles potworki.Cytat Zrobiłem coś takiego. To już lepiej? Zdecydowanie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Okey cieszę się nospor że pomogłeś. Ale teraz chcę zrobi by z kolumn zliczał pary które występują ww zakresie dat. Tylko szczerze nie wiem jak do tego zabrac się . Może trochę podpowiedzi izacznę coś pisać.
|
|
|
![]()
|
|
No a jak dodasz do select kolejne count to nie dziala?
SELECT COUNT(id) AS pocet, count(cislo1=$i) as c1, count(cislo2=$i) as c2, ..... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Powiem tak tej opcji nie brałem pod uwagę ale stosując twój zapis
przy sprawdzeniu war_dump($sql1); otrzymuję coś takiego p2.php:69:string ' SELECT COUNT(id) AS pocet, (count(cislo1=1) as c1, count(cislo2=1) as c2, count(cislo3=1) as c3) FROM `tah1` ' tylko dla przykładu bo wywala 80 takich rekordów z po kolei 1do 80 i w jaki to sposób może pokazywać jakie są pary i ile ich wystąpiło? Pozdrawiam Mam teraz jeszcze jedno pytanie jak posortować $tah1 by wyświetlało wyniki od największej do najmniejszej. Pozdrawiam No a jak dodasz do select kolejne count to nie dziala? SELECT COUNT(id) AS pocet, count(cislo1=$i) as c1, count(cislo2=$i) as c2, ..... Okey nospor ale jak rozumiesz by ten skrypt zliczał pary liczb. Czy idzie to jakoś rozwinąc. Bo to nie za bardzo działa. Napisałem takie zapytanie w sql
Tylko bym musiał co najmniej na 20 kolumnach zrobić 190 połączeń kolumn by obliczyć wszystkie pary. Czy idzue to bardziej ukrócić.? Pozdrawiam Nadal mam pytanie jak posortować $tah1 od najwiekszej do najmniejszej Ten post edytował woxala123 1.10.2017, 11:42:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 21:35 |