![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum
![]() Niedawno rozpocząłem naukę PHP i mam taki problem: stworzyłem skrypt, który miał za zadanie wyświetlać zmienne wprowadzone przez pola input. Oto kod: projekt.html CODE <html> <head> <title>Mój pierwszy projekt PHP</title> </head> <body> <form action="projekt.php" method="post"> Wpisz pierwszą zmienną: <input type="text" name="wpisz_zmienna1" size=3 maxsize=3 /> <br/> Wybierz drugą zmienną:<br> <input type="radio" name="wpisz_zmienna2" value=5 /> 5 <br/> <input type="radio" name="wpisz_zmienna2" value=3 /> 3 <br/> <input type="radio" name="wpisz_zmienna2" value=4 /> 4 <br/> Wpisz trzecią zmienną: <input type="text" name="wpisz_zmienna3" size=3 maxsize=3 /> <br/> <input type="submit" value="Złóż zamówienie" /> </body> </html> projekt.php CODE <?php $zmienna1 = $_POST['wpisz_zmienna1']; $zmienna2 = $_POST['wpisz_zmienna2']; $zmienna3 = $_POST['wpisz_zmienna3']; ?> <html> <head> <title>Mój pierwszy projekt PHP</title> </head> <body> <?php echo "Wpisana zmienna numer 1 to: ". $zmienna1. "<br>"; echo "Wpisana zmienna numer 2 to: ". $zmienna2. "<br>"; echo "Wpisana zmienna numer 3 to: ". $zmienna3. "<br>"; ?> </body> </html> Po wprowadzeniu liczb w projekt.html przechodzi do projekt.php i wyświetla mi się: "; echo "Wpisana zmienna numer 2 to: ". $zmienna2. " "; echo "Wpisana zmienna numer 3 to: ". $zmienna3. " "; ?> Nie rozumiem dlaczego, wydaje mi się, że wszystko zrobiłem poprawnie. Pracuje na EasyPHP- localhost. A drugi problem jest taki, że nie w projekt.php nie wyświetlają mi się polskie znaki, pomimo, że ustawiłem kodowanie znaków na UTF-8 w Notepad++ Pomocy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:56 |