![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym rozpocząć małe tête-à-tête pomiędzy opiniami na ten temat
![]() Co sądzicie o tym, by w aplikacji domyślnie, zawsze filtrować dane pochodzące od użytkownika, a zwracać dane RAW tylko w tedy, gdy developer faktycznie tego chce? Przykład:
Dodajemy tylko na końcu nazwy metody 'Raw', i zapobiegamy ewentualnym "zapominalskim" w filtrowaniu danych. Wiem, że powinno się tym pamiętać, bo to podstawówka, ale chodzi mi o same wady i zalety takiego rozwiązania. Jak na razie zauważyłem tylko jedno - 3 literki więcej w nazwie metody. Jeśli ktoś nauczy się w danym narzędziu używać metody get(), to z przyzwyczajenia będzie jej używał, a gdy mu nie przejdzie to co chce to zauważy, i użyje getRaw(). W drugą stronę może być inaczej, bo jeśli przyzwyczai się do tego, że prosta metoda zwraca to co chce i zapomni testu, to przejdzie to dalej. Ale to tylko moje gdybanie, może Wy macie inne zdanie na ten temat? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co rozumiesz przez filtrowanie? Jak przefiltrujesz numer telefonu a jak datę urodzenia?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej ogólnie to jak przefiltrujesz każdy możliwy typ danych?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, mój błąd. Chodziło mi o wyrzucenie tagów HTML i zrobienie HTML Entities z resztą co zostanie złego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki jest tego sens? Po co jest uczyć od razu człowieka że dostaje na tacy przefiltrowane? Ja bym raczej stosował odwrotnie. Zawsze raw, a dopiero jak potrzeba to filtry.
|
|
|
![]()
|
|
[cite]Po co jest uczyć od razu człowieka że dostaje na tacy przefiltrowane?[/cite]
Bo ludzie to nygusy ![]() |
|
|
![]()
|
|
To się nie łączy takich Panów. Jak nie wiem to sie nie dotykam albo się pytam. Jeśli człowiek nie będzie wiedział co się dzieje pod spodem to niczego się nie nauczy i będzie bezmózgiem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:18 |