![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie mam następujący problem.
Przygotowany mam formularz, który powinien przekazywać dane do MYSQL, lecz tak nie robi.
Ogólnie krzaczy mi się na 31 i 32 linijce. Mówi, że jest to niezidentyfikowany indeks, choć podczas tworzenia innego pliku mam tak wprowadzone i działa normalnie. Dążę do tego, aby wyrażenie: Kod $zapytanie = "select sum(ilosc) as ile from `zamowienie` where data_zlecenia >= `data_zakonczenia_badania`='$rok' && `data_zakonczenia_badania`='$miesiac' && `status`='4' "; Zadziałało. Ten post edytował Klimek 24.08.2017, 09:13:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy pierwszym wejściu na stronę, przed wysłaniem formularza dane nie będą odnalezione zatem będą błędy. Sprawdzaj czy request_method == post
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy pierwszym wejściu na stronę, przed wysłaniem formularza dane nie będą odnalezione zatem będą błędy. Sprawdzaj czy request_method == post Sprawdziłem żadnego efektu. Dziwnym trafem jest to, że praktycznie identyczny formularz wykorzystałem w innym pliku i działa. Tutaj niestety nie chce zatrybić.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dałbym dodatkowo jeszcze do inputa w submit name="show" i do warunku jeszcze isset($_POST['show'])
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To moze pokaz jak sprawdziles
Dodatkowo pokaz wynik print_r($_POST); po wyslaniu formularza -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Request method umieszczałem w kilku różnych miejscach i nie otrzymałem żadnego efektu. Dodatkowo wzbogacałem go o $_SERVER['REQUEST_METHOD']== 'POST') i również bez efektu.
ob_start(); session_start(); require("czy_zalogowany.php"); require('function.inc'); require("nazwy_raportow.inc"); ['REQUEST_METHOD'] == 'POST'; [/code] Wynik print_r($_POST); Kod Array ( [miesiac] => 1 [rok] => 2015 )
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
['REQUEST_METHOD'] == 'POST';
yyy... ale co to ma niby byc? NIe slyszales ze do sprawdzania uzywa sie IF?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
['REQUEST_METHOD'] == 'POST';
? Nie chcę tu krytykować ale... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dopiero "raczkuję" w PHP więc proszę o wyrozumiałość, poza tym temat założyłem w dziale "Przedszkole" także wszelkie komentarze to chyba nie są na miejscu.
Mam jeszcze kolejne pytanie. Muszę wykorzystać dane z formularza, które użytkownik wybierze podczas uzupełniania formularza. Na sucho zapytanie do bazy danych wygląda tak: Kod select sum(ilosc) as ile from `zamowienie` where `data_zlecenia` >= '2014-01-01' && `data_zlecenia` <='2014-01-31' && `status`='4' && `termin_zakonczenia`>`data_zakonczenia_badania` Próbowałem różnych opcji ( wliczając nawet $_GET), ale niestety nic nie przyniosło efektu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zależności od sterownika którego używasz powinieneś zamiast wstawienia bezpośrednio wartości zabindowac tam parametry z get-post. Na pewno nigdy nie bezpośrednio do zrobisz lukę w systemie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W zależności od sterownika którego używasz powinieneś zamiast wstawienia bezpośrednio wartości zabindowac tam parametry z get-post. Na pewno nigdy nie bezpośrednio do zrobisz lukę w systemie. W tamtym przykładzie sprawdzałem tylko poprawność danej funkcji. Kod $zapytanie = "SELECT sum(ilosc) as ile FROM `zamowienie` WHERE `data_zlecenia` >= year(data_zakonczenia_badania) ='$rok' AND miesiac(data_zakonczenia_badania)='$miesiac' && `status`='4' && `termin_zakonczenia`>`data_zakonczenia_badania`"; Kombinuje jakoś przerobić tą funkcję, ale zawsze zwraca to, czego nie chcę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 09:24 |