![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zainstalowałem sobie na 'windzie' ostanio Postgresa zacząłem się trochę bawić i w związku z tym mam kilka pytań. Wcześniej bawiłem się troche MySQL wiec pytania mogą być troche że tak powiem tendencyjne ![]() 1. Klauzala INSERT w Posgresie, czy dopuszczalna jest składnia: insert into tabela set row1='a', row2='b'; piewrwsze moje warażenia (manual, tutoriale itp.) są takie, że chyba raczej nie ![]() ![]() 2. Czy jest w Postgresie jakiś odpwiednik instrukcji DESCRIBE TABLE będącej w MySQLu. Wiem że strukture tabeli mozna wyciągnąć jakimś zapytaniem w Postgresie, ale zapytanie to zwraca też bodajże informacje o usunietych kolumnach itp. chodzi mi o coś prostrzego jak to miało miejsce w MySQL? pozdr. -------------------- Przewodnik podróżniczy: http://navtur.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pierwszej czesci pytania to ja znam instrukcje insert od strony:
insert into tabela(kolumna1, kolumna2,...) values(wartosc1, wartosc2,...) a "set" kojarza mi sie z z update. ![]() Ale wlasnie patrze na google - rzeczywiscie jest cos takiego - musze sie douczyc ![]() Co do drugiej czesci pytania to tabele opisujesz: /d tabela Ten post edytował emte1 15.02.2005, 23:16:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:52 |